Kritik af Odenseborgmester: - Han brød aftale om fortrolighed

Borgerlige partier i Odense Byråd beskylder borgmesteren for at bryde en klar aftale, efter han udtalte sig til pressen om klimaforhandlinger. Borgmesteren afviser kritikken.

quote Jeg håber, det her bliver en lærestreg for borgmesteren

Christoffer Lilleholt, byrådsmedlem, Venstre

- Jeg opfatter det som et brud på den tillid, vi havde lagt i forhandlingslokalet.

Sådan lyder det fra byrådsmedlem Christoffer Lilleholt (V), der blev noget forundret, da telefonen ringede efter de indledende møder om nye klimaplaner i Odense Byråd.

I røret var en journalist, der ville have Christoffer Lilleholt til at kommentere på politiske budskaber fra Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Til forhandlingerne var partierne ellers blevet enige om ikke at gå til pressen. I stedet ville de holde forhandlingerne i et lukket rum, indtil de kunne melde noget konkret ud.

Ifølge Christoffer Lilleholt viste opkaldet fra journalisten, at borgmesteren ikke selv havde holdt aftalen.

- Fortrolighed er det, der skal til for at lave gode forhandlinger. Når man er sikker på, at de ting, man arbejder på, bliver i rummet. Så er det ærgerligt, at vi ugen efter bliver ringet op af et medie, der konfronterer os med en række ambitioner, siger Christoffer Lilleholt.

- Det giver mistillid. Hvad er op og ned? Det tager tid at komme over sådan noget.

Ikke første gang

Episoden er ét af flere eksempler på, at flere borgerlige partier i Odense Byråd har oplevet udfordringer i samarbejdet med Socialdemokratiet og borgmester Peter Rahbæk Juel.

- Vi har også oplevet at blive smidt ud fra forhandlinger, og det gavner selvfølgelig heller ikke samarbejdet. Konservative har oplevet det samme, og det tyder på, at hvis man ikke er enig med Socialdemokratiet, så kan man få rigtig svært ved at være med, siger Christoffer Lilleholt.

- Jeg håber, det her bliver en lærestreg for borgmesteren. Vi nærmer os et kommunalvalg, men det er så meget desto vigtigere, at borgmesteren fremstår som lederen, der samler.

De Konservatives Søren Windell bekræfter, at de også har oplevet problemer. 

- Vi har også set eksempler med fjernvarmen, hvor der er den linje, borgmesteren har lagt, og så er der ikke andre. Så er der ikke noget at forhandle om, og jeg synes, det er rigtig ærgerligt, hvis vi bare skal tilslutte os, siger Søren Windell med henvisning til sagen om salget af Fjernvarme Fyn, der længe har skabt uenigheder mellem De Konservative og borgmesteren.

De bedste forhandlinger bliver til i et fortroligt rum, hvor man kan stole på hinanden, mener Venstres Christoffer Lilleholt. Henrik Bisgaard

Borgmester afviser kritikken

Peter Rahbæk Juel har i en mail til TV 2/Fyn afvist kritikken af Socialdemokratiets ageren under forhandlingerne.

- Grundlæggende kan jeg ikke genkende den kritik, der bliver rejst. Forløbet omkring det delte materiale har været drøftet indgående i forhandlingskredsen, det videre forløb er blevet besluttet meget klart, og processen er blevet delt grundigt med både forhandlingskreds og byråd, skriver han.

Borgmesteren lægger vægt på, at han ikke nævner detaljer fra forhandlingsrummet i sine udtalelser til pressen.

- I de kommentarer, jeg har givet til pressen, overholder jeg naturligvis det aftalte kodeks. Jeg nævner intet fra forhandlingsrummet, men deler de oplysninger, som forhandlingsparterne har aftalt på mødet, lyder det i mailen fra borgmesteren, der ikke ønsket at stille op til en uddybende kommentar.

Læs hele svaret fra Peter Rahbæk Juel (S)

TV 2/Fyn har bedt Christoffer Lilleholt forholde sig til borgmesterens svar.

I sine udtalelser afslører Peter Rahbæk Juel jo ikke noget fra forhandlingerne?

- Vi aftalte, at vi ikke udtaler os om emnet, men at vi går tilbage i partigrupperne, diskuterer og mødes igen senere, svarer Christoffer Lilleholt.

Opfatter du det som et brud på aftalen?

- Jeg ved ikke, om det er et direkte brud på aftalen, men det er et brud på den tillid, vi lagde i det rum. Vi havde en aftale om, at vi skulle snakke om klimaaftalen i dét rum, og det er klart, at man ikke når langt med forhandlinger, hvis man gør det i offentligheden.