Kritiseret bosted tjener kassen: - Det er rigtig, rigtig usædvanligt, siger ekspert

Professor i økonomistyring kalder overskud på privat bosted i Odense usædvanlig stort. Sidste år var det på 6,27 millioner kroner - 20 procent af omsætningen. Penge, der have kunne være brugt på de sårbare unge, der bor på bostedet.

Det kan være indbringende at være bosted med kommunale kunder. Bostedet Mellemstoppet i Odense havde sidste år et overskud på 6,27 millioner kroner. Det svarer til tæt på 20 procent efter skat af deres omsætning. Det viser et kig i stedets regnskaber. 

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet har kun få gange i sin karriere set så stort et overskud på et bosted.

- Det er rigtig, rigtig usædvanligt. Det er 200.000 kroner for hver million kroner, de har i omsætning, der er endt som overskud, siger han.

Hvorfor fortæller vi historien


Onsdag kunne TV 2 Fyn fortælle om 21-årige Bolette Sørensen, der boede i 14 måneder på bostedet Mellemstoppet, hvor hun oplevede, at personalet på stedet ikke havde tid til at hjælpe hende. Et ophold der kostede Odense Kommune 125.000 kroner hver måned. Men indsatsen svarede ikke til de forventninger, Bolette Sørensen og hendes nærmeste havde.

- Jeg følte, det var opbevaring. Der skulle penge i kassen, og jeg skulle bare overleve i det. Jeg fik ikke den hjælp, jeg havde brug for, siger Bolette Sørensen, der undrer sig over, at bostedet kunne tjene så mange penge. 

Også i det forrige regnskabsår tjente Mellemstoppet mange penge. I 2022 var overskuddet på på 16 procent af omsætningen. Det var dog mere forventeligt, da virksomheden var af nyere dato og havde brug for penge på kontoen til uforudsete udgifter.

Ingen regler

Der er ingen regler for, hvor stort et overskud private bosteder må have. Havde det derimod været et kommunalt eller regionalt bosted, ville andre regler gøre sig gældende. De offentlige bosteder må ikke have et overskud på mere end fem procent. Lander deres overskud på mere end det, skal det indgå i næste års budget.

Mellemstoppet havde imidlertid ikke, i det budget, de afleverede til socialtilsynet, budgetteret med mere end fem procent i overskud. Når private bosteder som Mellemstoppet så får større overskud, end budgettet viste og Socialtilsynet godkendte, er der ifølge Per Nikolaj Bukh få ting, der kan gøre sig gældende.

- Stedet kan have budgetteret med færre fyldte pladser, men så blev de fyldt op alligevel, og så voksede indtægterne. På den anden side er det næsten kun omkostninger til det borgervendte personale, de kan regulere. Så når overskuddet er så stort i forhold til det budget, de har afleveret til tilsynet, så er der typisk, fordi der har været færre medarbejdere til at tage sig af beboerne, forklarer professoren.

Hvad er Socialtilsynet?

Kan de få penge tilbage?

Kommuner, der betaler for at have borgere boende på bosteder, kan ikke kræve at få del i bostedets overskud, fortæller Per Nikolaj Bukh. Det er op til bostedet at beslutte det.

- Formelt set har kommunen ikke ret til at få penge tilbage, men de kan gå i dialog med stedet om det. Der findes enkelte tilbud i Danmark, som betaler tilbage til kommunerne, hvis overskuddet er større, end de regnede med, siger Per Nikolaj Bukh.

Hvad kan ejeren gøre med den egenkapital, der nu er i hans private firma? 

- Han kan i princippet udlodde pengene til sig selv, eller han kan lade dem stå og bruge dem til at investere i udvidelse af tilbuddet. Det er vanskeligt for tilsynet at forhindre ejeren af et privat opholdssted at tage penge ud som udbytte. Tilsynet kan påtale det i næste års tilsynsrapport og skrive, at de i stedet kunne have været brugt til noget socialfagligt, der kom beboerne til gode.

Mellemstoppets daglige leder Semra Adilovic understreger i et skriftligt svar til TV 2 Fyn, at der ikke er trukket en enestre krone ud i udbytte gennem årene, og hun understreger, at lønningerne på både personale- og ledelsesomkostninger er godkendt af tilsynet uden anmærkninger.

- Socialtilsynet har lige godkendt vores seneste regnskab. Vi vil i samarbejde med vores bestyrelse tage en dialog i forhold til, hvordan overskuddet bedst muligt fortsat bruges på de unge samtidig med, at vi sammen med vores revisor og tilsynet løbende vil kigge på, at stabilisere vores budget og regnskab, skriver hun. 

Socialtilsyn Midts rapporter fra deres besøg på Mellemstoppet har alle stemplet "Godkendt".

Odense Kommune har afvist at svare på, hvordan de sikrer sig, at de får den kvalitet, de betaler for, når de placerer et barn eller en ung på et bosted.

Mellemstoppets svar

Oversigt

    Oversigt