I det fynske folks tjeneste

Kunstfond jagter skulptur-skrottere: Erstatningssag på vej

Hvem end der har beordret en Ingvar Cronhammar-skulptur i Odense revet ned, kan de se frem til et efterspil.

Foto: Ivar Juel Nordentoft / Jysk Fynske Medier / Scanpix

Fredag skal formanden i Odense Bys Kunstfond, Anders W. Berthelsen, på jagt. Han skal finde ud af, hvem der har givet ordre til at få revet en skulptur af Ingvar Cronhammar, som stod ved Munke Mose i Odense, ned.

- Det er helt vanvittigt. Jeg har aldrig oplevet i min tid som formand for fonden, at en af vores skulpturer er blevet revet ned og fjernet, siger han.

Læs også Skulptur revet ned under mystiske omstændigheder: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

- Det er mig en gåde, hvordan nogen kan have givet tilladelse til det. Det tror egentlig heller ikke, at der er.

Kunstfonden ejede skulpturen, der oprindeligt blev givet til en erhvervsskole, som havde hjemme i nogle nærliggende bygninger. Skolen er siden flyttet fra bygningerne.

De nye ejere af bygningerne, Tasfo Selskaberne, er dog ikke ejere af skulpturen. Til Fyens Stiftstidende oplyser selskabets direktør, at de ikke har haft noget at gøre med skulpturen hverken før eller efter nedrivningen. I Odense Bys Kunstfond gør man sig klar til at rejse et erstatningskrav.

- Jeg skrev i aftes rundt til de øvrige bestyrelsesmedlemmer og orienterede dem om situationen og forberedte dem på, at de nok på et tidspunkt skal forholde sig til en erstatningssag, siger Anders W. Berthelsen.

- Jeg kan ikke se andet for mig. Det er jo en kunstværk af værdi.

Det er ikke lykkedes for Odense Bys Kunstfond eller Odense Kommune at opklare, hvem der har givet ordren til at fjerne skulpturen.

Skulpturen var cirka fem meter høj og udført med seks rustfrie søjler, der i top og bund var samlet i sortlakeret pladestål.

Værket havde også lokale rødder, eftersom en del af arbejdet var udført af skoleelever i samarbejde med Odense Stålskibsværft.

BLÅ BOG: Ingvar Cronhammar

Ingvar Cronhammars skulptur Camp Fire er ved et uheld blevet skrottet. Kunstneren har en land karriere bag sig:

Navn: Ingvar Cronhammar
Alder: 69 år (f. 17/12 1947)
Søn af radioforhandler Knut Cronhammar og modist Rut Cronhammar, født Ring.
Fødested: Hässelholm, Sverige
Nationalitet: Svensk
Uddannelse: Aarhus Kunstakademi 1968-1971
Karriere: Langvarig bidragyder af kunst til en stribe museer, firmaer og udsmykker IC3 togsættet 5094. Afdelingsleder på Billedhuggerskolen, Det Fynske Kunstakademi 1990-1995.
Del af Zygo-gruppen i det aarhusianske kunstmiljø i 1970'erne.
Modtager af: Statens kunstfonds 3-årige arbejdslegat 1989-1991. Statens Kunstfonds arbejdslegat 1987, 1988, 1993, 1994 og 1995.
Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, Ridderkors af Dannebrogsordenen.
Kendte værker, blandt andet: Elia i Birk Centerpark ved Herning, IC3 togsættet 5094, Parkbænk II i Sophienholm, Mirage ved Banegårdspladsen i Herning, Camp Fire ved Odense Tekniske Skole (nu skrottet), Parkbænk IV i Billund, Crusader i Statens Museum for Kunst, Syvende Søjle i Aros.
Civilstand: Gift med Inger Cronhammar, har tre børn.
Bopæl: Herning

Kilder: Cronhammar.dk, Lokalavisen Frederiksberg.