I det fynske folks tjeneste

Kunstig intelligens finder prisen på din benzin

Fynske a2i systems arbejder med kunstig intelligens, der beregner den mest optimale prissætning på din benzin.

Arkiv.

Torsdag sætter det fynske erhvervsliv fokus på disruption. Det engelske begreb betyder forstyrrelse og bliver brugt om virksomheder, der via nye forretningsmodeller og teknologier formår at udfordre etablerede spillere på markedet.

En virksomhed, der har haft succes med det, er a2i systems, som ligger i det sydøstlige Odense. Det korte navn er en forkortelse for systems applied artificiel inteligence (systemer tilført kunstig intelligens). a2i beskæftiger sig med dynamisk prissætning til tankstationer og har formået at disrupte det etablerede marked.

- Vores system finder frem til den optimale pris. For et stort benzinselskab, betyder en øre til eller fra per liter tocifrede millioner på bundlinjen om året. Så det er ikke bare et spørgsmål om at sætte en pris. Det er et spørgsmål om at sætte den helt rigtige pris i forhold til det mål man gerne vil opnå, direktør i a2i Ulrik Blichfeldt

I samarbejde med et stort benzinselskab i Danmark udviklede a2i i 2010 det system, som i dag leverer prissætninger til flere tusind tankstationer i Europa. Og netop prissætningen har en stor betydning, når det handler om brændstof.

- For 20 år siden ændrede man benzinpriser en gang om måneden cirka, og der var det jo ikke noget problem, men da vi startede, skiftede man priser 10 – 20 gange om dagen – og det vil sige, at lige pludselig stod nogle selskaber og skulle lave op til 50.000 prisændringer om dagen. De systemer og teknologier de brugte  dengang, var slet ikke gearet til sådan en høj frekvens, siger Ulrik Blichfeldt.

Kunstig intelligens disrupter

Systemet beregner prisen ud fra alt det data, som er tilgængeligt og har relevans for salget. Det kan være stationens eget salg af benzin og konkurrenters prissætning – systemet finder altså mønstre i store mængder data.
I en rapport fra Mckinsey & Company anslås det, at i 2025 vil kunstig intelligens være så udviklet, at den kan erstatte 110 – 140 millioner fuldtidsansatte.

- Vi disrupter markedet for brændstof solgt af tankstationer ved, at vi har udviklet et moderne, selvlærende system, som er baseret på teknologier, der er alle de eksisterende systemer på markedet fuldstændig overlegne, siger Ulrik Blichfeldt.

Disruption er ikke statisk. Man må hele tiden flytte sig som virksomhed, ellers bliver man selv disrupted. Og det er a2i også bevidst om.

- Vi vil indenfor et par år prissætte i supermarkeder og butikker. Så kan du forestille dig, at når du går ind i et supermarked, hvor der er elektroniske prisskilte, så bliver priserne sat og beregnet af et system som vores, siger direktør i a2i Ulrik Blichfeldt. 

Hvis du vil se, hvad benzinpriserne er i dit område, kan du finde det her. 

Disruption 

  • Disruption blev første gang nævnt af Harward proffessorerne Joseph L. Bower og Clayton M. Christensen i 1995
  • Disruption betyder forstyrrelse på dansk. Det kan diskuteres om begrebet er blevet for udvandet, da det er blevet et modeord i dansk business termonologi. 
  • Begrebet disruption kan i sin essens bruges om små og innovative virksomheder, der formår at skabe nye forretningsmodeller, som udfodrer mere etablerede spillere på markedet. 
  • Torsdag den 12. maj afholdes DigitalOdense - en konference om disruption. TV 2/Fyn sender live derfra klokken 15 - 15.30, hvor du kan høre mere om disruption i det fynske erhvervsliv.