Kyiv-indsamling: Fem virksomheder donerer flere hundrede tusinde kroner

Flere hundrede tusinde kroner er allerede begyndt at strømme ind til Kyiv-indsamlingen i Odense. Det er nødvendigt at hjælpe nu, hvor vinteren sætter ind i Ukraine, mener erhvervslivet og fagforeninger.

Flere hundrede tusinde kroner er begyndt at strømme ind til Odenses Kyiv-indsamling.

Odense Kommune inviterede for nylig en række kendte odenseanske virksomheder og fagbevægelsen til et møde for at rejse penge til nødhjælp til Kyiv.

For kulden er begyndt at bide sig fast, og samtidig er Odenses venskabsby udsat for hyppige russiske angreb.

- Det ligger dybt i os alle, at vi gerne vil hjælpe, når nogen er i nød. Borgmesterkontoret og Rotary har på fantastisk vis og på kort tid samlet et netværk, så man er klar med en kampagne, der gør det muligt for odenseanere og fynboer at hjælpe i Ukraine, siger Nikolaj Stærmose, direktør hos Juliana Drivhuse, der har besluttet at give 50.000 kroner til indsamlingen.

Nikolaj Stærmose, direktør hos Juliana Drivhuse.
Nikolaj Stærmose, direktør hos Juliana Drivhuse.

Hos Orifarm - en af Europas største firmaer inden for parallelimport og salg af generika - har man valgt at give 200.000 kroner.

- Vi er forfærdet over Ruslands invasion af Ukraine, der er helt uberettiget. Og vi går en vinter i møde, hvor man må forvente, at situationen bliver forfærdelig både i Kyiv og det nordlige Ukraine. Derfor vil vi meget gerne støtte op om indsamlingen til generatorer og andre ting, der kan være med til at sikre, at beboerne i Kyiv kan holde varmen, siger administrerende direktør Erik Sandberg.

Erik Sandberg. Direktør Orifarm.
Erik Sandberg. Direktør Orifarm.

Esben Østergaard, manden bag Universal Robots og i dag investor i opstartsfirmaer inden for robotbranchen, donerer 100.000 kroner.

- Trods svære tider herhjemme tror jeg, at mange danskere godt kan se, at det, ukrainerne er igennem nu, er en hård tid, og at det man kæmper for er noget af det, vi har glemt at sætte pris på nemlig frihed og demokrati, siger Esben Østergaard.

Hos fagforeningernes sammenslutning FH Odense bliver der doneret 15.000 kroner.

Men formanden Helle Nielsen forventer også, at mange fagforeninger og arbejdspladser samler ind.

Helle Nielsen, formand FH Odense
Helle Nielsen, formand FH Odense

- Selvfølgelig er der også danskere, der har brug for hjælp, men danskerne vil gerne fællesskabet og står skulder ved skulder i forhold til at samle ind til Ukraine, siger Helle Nielsen.

Hos Plus Pack bakker direktør Anders Top Haustrup kampagnen op med 50.000 kroner.

Anders Top Haustrup, direktør Plus Pack
Anders Top Haustrup, direktør Plus Pack

- Vi ser frem til, at pengene kommer de rette steder hen og kommer til at hjælpe Kyiv, så borgerne kommer godt igennem vinteren, siger han.

Der er Rotary, der står for at sikre, at pengene går til de rette modtagere.

Peter Zinck, Rotary City Klub i Odense.
Peter Zinck, Rotary City Klub i Odense.

Ifølge Peter Zinck fra Rotary City Klub i Odense bliver en af opgaverne af købe generatorer, som man kan forsyne Kyiv-borgerne med.

Ambitionen er at indsamle over en million kroner, og man er allerede godt på vej.

- Opgaven har ændret sig lidt fra at være en ren pengeopgave til også at skulle købe ind til Kyiv-borgerne. Vores opgave er at sikre os, at pengene går til produkter, som går direkte til de demokratisk valgte myndigheder i Kyiv, siger Peter Zinck.

Vinteren kan blive livsfarlig for Ukraine, der stadig er hårdt ramt af den russiske invasion i februar. Derfor beder Kyiv venskabsbyen Odense om hjælp.

Sådan støtter du