I det fynske folks tjeneste

Læger sure på akupunkturpatienter

Kræftpatienter oplever at blive dømt ude, hvis de kombinerer sygehusbehandlingen med alternative metoder. Det viser undersøgelse fra Odense.

Læger og sygeplejersker er ikke altid parate til at støtte kræftpatienter, der på eget initiativ opsøger alternativ behandling. Det viser i hvert fald foreløbige resultater fra en undersøgelse blandt patienterne på Odense Universitetshospital. Her siger flere kræftpatienter, at de oplever at blive dømt ude, hvis de kombinerer sygehusbehandlingen med alternative metoder, skriver Kræftens Bekæmpelses nyhedsbrev.

- Mange kræftsyge går på egen hånd i gang med forskellige former for alternativ behandling, samtidig med at de modtager behandling på hospitalet. Når de så fortæller om det til sundhedspersonalet, oplever mange af dem at blive vist ud og blive beskyldt for dårlig opførsel, siger projektleder Mette Mollerup, der samler trådene i den omfattende undersøgelse af patienternes oplevelser i sundhedssektoren.

Behandlingen af kræft strækker sig ofte over mange måneder, og den tærer på både fysik og psyke for patienterne. Derfor vil mange gerne ruste sig bedst muligt til at klare behandlingsforløbet. Men ifølge undersøgelsen er hospitalssystemet ikke gearet til at imødekomme kræftpatienternes behov for rådgivning om alternativ medicin, særlige kosttilskud, ernæringsrigtig mad og motion.

I alt 1800 patienter har modtaget et spørgeskema som led i projektet, der også omfatter individuelle interviews samt workshops. Resultatet skal bruges til at forbedre behandlingsforløbene for patienterne.