I det fynske folks tjeneste

Lækker mad til de ældre: Gæstekokke skal lave mad på alle plejecentre

Partierne bag velfærdsprocenten i Odense Kommune er enige om bruge ti millioner kroner årligt, så beboerne på byens plejecentre og boenheder flere gange om måneden får mad tilberedt helt fra bunden af gæstekokke.

Partierne bag velfærdsprocenten i Odense Kommune vil have lokalt tilberedt mad på plejecentre og leve-bosteder. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Der skal mere hjemmelavet mad på bordene på de odenseanske plejehjem.

Partierne bag den såkaldte velfærdsprocent, der øgede skatten med henblik på også at øge velfærden i Odense Kommune, har et ønske om, at byens ældre på plejecentrene skal have flere dage, hvor deres måltider tilberedes helt fra bunden af kokke, der kommer ud på de enkelte plejecentre og boenheder.

Opdatering

  • 28. jan 2021 kl. 16:16 Artiklen er opdateret med kommentar fra Sanne Skougaard Andersen

Den nuværende ordning, hvor maden kommer fra Byens Køkken, skal ifølge aftalen suppleres med gæstekokkeordningen, hvor kokkene et par gange om måneden kommer ud over laver mad på de enkelte plejecentre samt leve- og boenheder.

Læs også Forhandlinger afsluttet: Rødt flertal for at løfte velfærden i Odense

Tanken er, at dagene med gæstekokkene skal minde om madlavningen i private hjem, hvor flere mennesker samles og har gode oplevelser og fællesskab omkring tilberedningen ad maden.

Det fremgår af flere dagsordner for de kommende udvalgsmøder i forvaltningerne i Odense Kommune.

Forslaget om at tilberede mad med gæstekokke blev besluttet tilbage i november 2019. Her blev det vedtaget, at Plejecentrene Ærtebjerghaven og Albanigade skulle have lokalt tilberedt mad, mens udbredelsen til byens andre plejecentre skulle afvente en analyse af området. 

- Det er glædeligt at se, at Socialdemokratiet nu er kommet til fornuft, og har indset at vi ikke kan være andet bekendt, end at behandle vores ældre ligeværdigt, hvor alle får glæde af oplevelsen ved den hjemmelavet mad, siger Sanne Skougaard Andersen (V), der er medlem af udvalget.

Kan selv vælge menuen og hjælpe til

I ordningen er der lagt op til, at beboerne på byens plejecentre og leve- og boenheder vil blive tilbudt at være en del af madlavningen og være med til at vælge menuen.

Måltidet vil enten blive serveret til middag eller aften, og ordningen vil også blive kombineret med en indsats for at tiltrække flere frivillige til byens plejecentre.

Det er ekstra indtægter fra velfærdsprocenten, der skal finansiere ordningen med gæstekokke. For 7,8 millioner kroner i 2021 stigende til 9,6 millioner kroner i 2024 er det muligt at starte en supplerende ordning, der vil give de ældre flere dage med frisklavet mad tilberedt, hvor de bor.

Fakta om velfærdsprocenten

Velfærdsprocenten er en politisk aftale om en ekstra skatteindtægt på ét procentpoint. Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og De LokalNationale har tidligere indgået aftale om at hæve kommuneskatten fra 24,5 procent til 25,5 procent.

 

Målet er en øget skatteindtægt på 300 millioner kroner, der krone for krone skal forbedre kernevelfærden på en række områder. Indtil videre er der opnået en stigning på 0,93 procentpoint svarende til en ekstra indtægt på knap 280 millioner kroner.

 

Med den nyeste del af den politiske aftale udmøntes 14,5 millioner kronertil forbedring af forhold i ældreplejen samt styrke folkeskolen. Pengene skal ifølge den politiske aftale bruges til gæstekokke, der lokalt skal tilberede mad på plejecentrene og leve- og bostederne i Odense.

 

Derudover til en forbedret tidlig indsats og inklusion for de børn, der har det svært i Odenses folkeskoler. Beløbet stiger i år 2024 til 16,5 millioner kroner.

Se mere