I det fynske folks tjeneste

To lagener til en kvart million

OUH har taget to lagener i brug, der nok er verdens dyreste. De to lagener er spækket med elektronik, og er med til at forhindre at patienterne får liggesår.

02:28

1 af 2

De nye intelligente lagener fortæller personalet, hvornår og hvordan patienterne skal flyttes.

- Det virker på den måde, at lagenet registrerer på en skærm, hvor højt trykket er mellem patienten og underlaget, fortæller sygeplejerske siger Åse Fremmelevholm.

De to lagener ligger oven på liggeunderlaget, og patienten mærker ingen forskel. Men i stoffet sidder der over 6000 sensorer som konstant måler, hvor hårdt patienten ligger, og informationerne bliver sendt videre til en skærm, som personalet kan holde øje med.

Det har betydet, at antallet af patienter med liggesår er faldet fra hver fjerde til hver syvende siden efteråret 2013, hvor lagnerne blev taget i brug.

- Når man visuelt kan se om patienten ligger godt selvom de måske er lamme eller ligger i koma, så det er nemmere for personalet at forebygge liggesår, siger Åse Fremmelevholm.

Det er især patienter på intensivafdelingen, der ikke kan vende sig selv, der indtil videre har haft glæde af lagnerne.

- Det er enormt smertefuldt med liggesår, så jeg synes, at det er fantastisk med sådan et lagen, siger Jytte Hansen, der er indlagt på Odense Universitetshospital.

De to lagener er doneret af TRYG Fonden, men på længere sigt kan det være en god forretning for OUH at investere i flere af de intelligente lagener.

- Vi regner med at behandle et dybt tryksår koster op til 250.000 kroner, og hvis vi bare kan fjerne et tryk, så har vi hentet udgifterne til lagenet hjem igen, siger Åse Fremmelevholm.