Lene bekymret for at få demens fra motorvejsstøj: - Vi har aldrig ro her

Ny forskning viser, at risikoen for at udvikle demens øges, hvis man udsættes for trafikstøj. Lene Bechgren bor tæt på motorvejen og vil endnu en gang forsøge at råbe politikerne op.

I årevis har Lene Bechgren og hendes naboer i Højby kæmpet for at få gjort noget ved støjen fra Fynske Motorvej.

Kampen mod støjen er ikke blevet mindre vigtig, efter at ny forskning viser, at risikoen for at udvikle demens øges markant, hvis man over en længere periode bliver udsat fra trafikstøj.

- Det er ret bekymrende, at man kan blive dement, fordi de ikke gør noget mod støj fra motorvejen, siger Lene Bechgren.

Bombarderet med støj

Siden 1995 har hun boet i et hus tæt på Fynske Motorvej, og beboerne i området har oplevet en stigende mængde støj over de seneste år.

- Vi bliver bombarderet med støj hele døgnet - fra klokken fire om morgenen til klokken ti om aftenen, siger Lene Bechgren, der under interviewet med TV 2 Fyn bliver afbrudt af et udrykningskøretøj, der kan høres på motorvejen.

quote Vi bliver bombarderet med støj hele døgnet - fra klokken fire om morgenen til klokken ti om aftenen

Lene Bechgren

- Vi har aldrig ro her. Nu kan vi høre en ambulance, og det er også noget, vi frygter med det nye supersygehus, at der kommer ekstra støj, forklarer hun.

Da I købte huset, vidste I godt, at der lå en motorvej tæt på huset.

- Ja, det vidste vi godt, men vi opdagede den ikke, for den støjede ikke. Der var mere beplantning. Efter de anlagde den nye afkørsel op til det nye supersygehus, kom støjen. De lagde ny, støjende asfalt på. De fjernede beplantningen og meget af jorden, der tog noget af støjen, forklarer Lene Bechgren.

Hvorfor flytter I ikke bare?

- Det kunne vi også sagtens, men vi kan jo godt lide at bo her. Det er fantastisk at bo i Højby. Vi boede i Højby, inden vi købte huset, så vi vil gerne blive boende.

Demens og trafikstøj

Tidligere minister: Et kæmpemæssigt problem

Netop trafikstøjen er på dagsordenen torsdag aften på et borgermøde i Højbyhallen, hvor mindst 300 lokale samt en lang række politikere vil deltage. 

Her vil de lokale endnu en gang forsøge at råbe politikerne - både byrådsmedlemmer og folketingsmedlemmer - op.

Ifølge folketingsmedlem og tidligere minister Lars Christian Lilleholt (V) er politikerne udmærket klar over, hvilke problemer beboerne i området dagligt kæmper med.

- Det er et kæmpemæssigt problem i en række mindre byer omkring Odense. Det er Højby, Lindved, Neder Holluf og Over Holluf. Det er dele af Hjallese, som i den grad er belastet af støjen fra motorvejen. Der er brug for politisk handling, siger Lars Christian Lilleholt.

quote Det er et kæmpemæssigt problem i en række mindre byer omkring Odense. Det er Højby, Lindved, Neder Holluf og Over Holluf. Det er dele af Hjallese, som i den grad er belastet af støjen fra motorvejen. Der er brug for politisk handling

Lars Christian Lilleholt

Fire milliarder kroner til hele landet

Folketinget har i en politisk aftale afsat fire milliarder kroner til at bekæmpe støj, og han glæder sig over borgermødet i Højby, som kan være med til at få rettet fokus mod, at Højby og de andre byer omkring Odense samt Nyborg og Middelfart får del i de penge, der er sat af til støjdæmpning.

Lene Bechgren og hendes naboer håber, at endnu flere politikere indser, hvor vigtigt støjbekæmpelse er for beboerne i området.

- Det er ikke sjovt at tænke på, at fordi de ikke gør noget mod støj på motorvejen, at vi skal ende ud i det. Jeg vil nødig være dement. Heller ikke min familie. Det er der da ingen, der har lyst til, siger Lene Bechgren.

- Vi håber, at vi får et tilsagn om, at der skal gøres noget nu, og at vi har et problem herude, fastslår hun.

20 procent flere biler på vejene

Ifølge Vejdirektoratet er trafikken generelt steget med 14 procent siden 2010, og der er kommet 20 procent flere biler på vejene.

Det er især på landets motorveje, at trafikken er steget, oplyser Vejdirektoratet, der fremhæver Fynske Motorvej samt motorvejene i København som de hårdest ramte.

Ifølge Miljøstyrelsen ligger grænseværdien på vejstøj i Danmark på 58 decibel. 58 decibel svarer til støjen fra en vaskemaskine med en meters afstand. Cirka 1,7 millioner danskere er ifølge forskerne på Syddansk Universitet udsat for trafikstøj, som overstiger 58 decibel.

Oversigt

    Oversigt