Letbanen advarer: Her skal du passe på strømmen i letbanens køreledninger

Skal du arbejde tæt på letbanen eller køre under med en stor bil, så skal du ifølge Odense Letbane passe på strømmen i køreledningerne.

Hvis du færdes i nærheden af letbanens køreledninger, så kan det være, du skal passe på.

Siden 16. december har der været strøm på hele letbanestrækningen fra Hjallese til Tarup, hvor letbanen er blevet testkørt. Nu advarer driftchef for letbanen, Thomas Berget, for det er ikke ufarligt at komme i nærheden af køreledningerne.

- Der er 750 volt i ledningerne, og kommer man i kontakt med dem, så er det livsfarligt, påpeger han.

Det er ikke farligt for gående eller cyklister, men kommer man op i højden, øges risikoen for uheld.

Fem meters arbejdsafstand

En af Odense Letbanes største bekymringer er for dem, der arbejder omkring sporet. 

- Der skal stadigvæk pudses vinduer, og der skal stadig laves håndværksarbejde og renovering af bygningerne. Men det er meget vigtigt, at man involverer os, siger driftschef Thomas Berget.

Nogle af dem, som køreledningerne især kan være farlige for, er vinduespudserne, fordi de er tæt på køreledningerne, når de skal op i højden.

- Det er farligt, når man kommer tæt på med lange genstande, for eksempel en lang stige eller lang stang, hvis man skal pudse vinduer. Det er noget af det, der skaber vores bekymring, siger han.

Ifølge Thomas Berger skal man være opmærksom, så snart man er tættere på spormidten end fem meter, og derfor skal personer, der skal arbejde tæt på sporet, tage kontakt til Odense Letbane.

- Vi tager en dialog med dem omkring, hvad der skal gøres af hensyn, for at deres arbejde kan lykkedes. Det kan være de skal på et sikkerhedskursus. Derfor er det vigtigt, at de kontakter os, understreger han.

Høje køretøjer skal passe på

Siden letbanen begyndte at testkøre, har der været flere uheld. I starten af december rev en varebil med lift køreledninger ned i et trafikeret kryds. Heldigvis var der ikke strøm i ledningerne.

- Det er vi rigtig glade for, for så kom der ikke den alvorlige ulykke, der kunne være sket, siger Thomas Berger.

Derfor skal man være opmærksom på, at ens lastbil eller varebil ikke er over fire meter høj.

- Det er ikke farligt at køre under ledningerne, men det er farligt, når man skal køre rundt og krydse under ledningerne, hvis man har et meget højt læs. Det skal man være opmærksom på, siger han.

Ring 112

Skulle det ske, at en køreledning bliver revet ned, så vil systemet som udgangspunkt blive kortsluttet og strømmen slukker automatisk, fortæller Thomas Berger.

- Men vi kan være uheldige, at køreledningen falder ned, uden at den kortslutter. Hvis det sker, så skal man holde sig i god afstand. I hvert fald fem meter, siger han.

Hvis ikke der er noget beredskab til stede, skal man ringe 112 så hurtigt som muligt.

Du kan læse mere om sikkerhed og arbejde omkring letbanen her.