Livreddende maskiner i Odense midtby

Onsdag var der indvielse af de to hjertestartere, som Langelands Hjertestarterforening har sørget for er tilgængelige døgnet rundt i Odense midtby.

Hvert år oplever 3500 dansker hjertestop. Hjertet holder op med at slå, de livsvigtige organer kommer lynhurtigt til at mangle blod.

En situation der nemt kan være dødbringende.

Men er der en hjertestarter i nærheden, stiger chancen for overlevelse betydeligt.

- Det kan i princippet ramme os alle sammen, og det er jo vigtigt at blive genoplivet så hurtigt som muligt, siger overlæge Finn Lund Henriksen fra Hjertemedicins afdeling på OUH.

Det er mange hjertestartere i Danmark - men de kan være svære at komme til. Mange står nemlig indendørs, og så kan man ikke komme til dem, når butikker eller institutioner lukker.

Det problem forsøger Langelands Hjertestarterforening nu at komme til livs. De har stillet to hjertestartere op i Odense centrum - på Flakhaven og ved Vestergade 72.

Det er indtil videre et forsøg, der skal køre i et halvt år.

- Der er op i mod 20.000 hjertestartere i Danmark, men kun omkring 4800 er kendt. Hvis alle de hjertestartere kom ud i det offentlige rum, mener vi, at det kan redde liv, siger Henrik Schakow, formand for Langelands Hjertestarterforening.

Ud over at redde liv, er meningen, at de to hjertestartere, som med et lidt finere ord hedder defibrillatorer, skal inspirere især andre fynske kommuner til også at sætte frit tilgængelige hjertestartere op.

- Vi vil meget gerne have, at alle kommuner, og alle private, der har hjertestartere, sætter dem ud i det offentlige rum. På den måde kan vi få overlevelsesprocenten ved hjertestop op, siger Henrik Schakow.

Politiker er glad for initiativet

Byrådsmedlem i Odense Kommune, Per Berga Rasmussen (EL), var med til at indvige hjertestarterne. Han hilser de livreddende maskiner velkommen:

- Jeg synes, at det er et utrolig godt initiativ, for der er jo ingen tvivl om, at det kan redde liv, siger han.

Kommunen har før talt om selv at opsætte startere, men det er ikke blevet til noget endnu.

- Men jeg tror, at det her initiativ vil sætte gang i udviklingen, så der kommer flere hjertestartere her i Odense midtby, siger Per Berga.

Sætter hjertet i gang med stød

En hjertestater kan genstarte et hjerte, der er holdt op med at pumpe blod rundt. Det sker ved, at man klistrer to elektroder fast på brystet, som så sender et elektrisk stød ind i kroppen på det rigtige tidspunkt.

I de sidste to måneder er to mennesker blevet genoplivet med hjertestartere i Odense.

Oversigt

    Oversigt