Lønsnyd er helt uacceptabelt: Nu er bissen skruet på ved statsligt byggeri i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Portvagt og kontrol skal afsløre ikke godkendte arbejdere på byggepladsen ved havnen. NCC skærper kontrollen yderligere.
- Lønsnyd på vores projekter er fuldstændigt uacceptabelt. Som branche skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå lønsnyd på vores projekter. Desværre er det noget, vi ser alt for meget i vores branche, og det er en sygdom, vi må til livs.
Sådan siger kommunikationschef hos NCC, Casper Forsström, efter at TV2 Fyn har kunnet berette om flere tilfælde af rod i kontrakter, og medarbejdere fra PMG Byg, der hen over en weekend er forsvundet fra pladsen uden efterfølgende at kunne opspores.
Flere sager har kunnet tilbageføres til det århusianske firma Vognsen og Co's underentreprenører, der af NCC er blevet bedt om at redegøre for brugen af underleverandører.
Det skete første gang i oktober måned sidste år.
Arbejdere forsvinder på mystisk vis: 3F kræver handling
I weekenden forsvandt op til 12 arbejdere fra gipsentreprisen på det kæmpestore og 800 millioner kroner dyre træbyggeri - WoodHub - ved Odense Havn under mystiske omstændigheder.
- Vi har ikke haft nogen grund til at mistænke firmaet for ikke at leve op til overenskomsten, og vi har samarbejdet med dem flere gange, men det er underligt, at de bare er forsvundet, erkender Dann Jensen
Ifølge 3F er der sparet på lønningerne, og fagforeningen kræver nu handling.
Firmaet har gipsentreprisen på byggeriet WoodHub - et kæmpe træhus, der skal huse otte statslige institutioner og koster 800 millioner kroner at opføre.
Statens egen kontrolenhed, der tjekker arbejdsklausuler, har flere gange opdaget uregelmæssigheder og udenlandske ansatte, der ikke fik den aftalte overenskomstmæssige løn.
Underleverandør snød medarbejdere på statens prestigebyggeri
Statens kontrolenhed afslørede allerede i efteråret 2023, at to polakker aldrig havde fået løn på arbejdspladsen, der skal huse statsligt byggeri til 800 millioner kroner.
Mens NCC har bedt om en rigtig god forklaring fra Århus-firmaet Vognsen og Co. på deres brug af underleverandører til gipsarbejdet på landets største træhus, WoodHub, ved Odense Havn, dukker nye sager op.
Som TV2 Fyn kunne fortælle torsdag, er firmaet PMG Byg i weekenden forsvundet fra byggepladsen med fagretslige krav på over en million kroner i kølvandet.
Alene på Odense arbejdspladsen har 3F krav mod firmaet på over 100.000 kroner.
Kravene dækker over manglende løn og uoverensstemmelse mellem de mennesker, der er på arbejdspladsen, og dem firmaet officielt har registreret i CVR-registret.
I søgelyset tidligere
Vognsen og Co. skal nu redegøre overfor hovedentreprenøren NCC for forholdene hos PMG Byg, der ikke længere svarer på henvendelser.
Men allerede i efteråret 2023 var andre af Vognsen og Co.'s underleverandører i myndighederne søgelys.
Det fremgår af en analyserapport fra Statens Kontrolenhed for Arbejdsklausuler, som TV2 Fyn har fået aktindsigt i.
Af sagen fremgår at to polakker aldrig nåede at få løn for deres arbejde på byggepladsen, hvor de var i seks uger.
Skumle kontrakter
Alt i alt har kontrolenheden opgjort polakkernes tilgodehavende til godt 141.000 kroner.
De var ansat under ret spegede forhold, fremgår det.
De blev oprindelig ansat hos Vikar Invest, senere tilbudt arbejde i Lilje Byg, men på deres ansættelsesbevis stod der Design By HB Aps.
Under deres arbejde for Design by BH modtog de ikke løn eller lønsedler, hedder det i tilsynets analyserapport.
De to polakker monterede døre, arbejdede med gipsvægge og træarbejde.
Forsøgte at få løn med ud af landet
De havde modtaget 20.000 kroner på deres konto, hvilket kan indikere "sort arbejde", skriver kontrolenheden.
Efter seks måneder forlod polakkerne Danmark og forsøgte forgæves at få den manglende løn ud af deres arbejdsgiver.
Kontrolenheden opfordrede Bygningsstyrelsen til at undersøge, om andre medarbejdere heller ikke har fået deres retmæssige løn.
I alt havde polakkernes firma 10 ansatte.
Samtidig konstaterer man, at kontrakten mellem NCC og Bygningsstyrelsen formentlig er misligholdt.
Nyt møde
I april måned i år var kontrolenheden igen på arbejde på byggepladsen i Odense.
Med til mødet var NCC, Vognsen og Co. og Vognsens underleverandører Lilje Byg og Design By HB.
Her enedes parterne om, at der skulle efterbetales 23.000 kroner i feriepenge, pension og søn- og helligdages-betaling til to polske medarbejdere.
Senest har TV2 Fyn fået yderligere aktindsigt i et besøg i april måned, hvor enheden kommunikerede med Byggestyrelsen, der er bygherre.
Her kontrollerede Bygningsstyrelsen medarbejdere fra Wegman under Lilje Byg og medarbejdere, der fortalte, at de arbejdede for vikarfirmaet Statedma, mens de i virkeligheden arbejdede for det litauisk ejede PMG Byg, der arbejdede for Vognsen og Co.
Nyt rod på arbejdspladsen: Bygningsarbejdere på statsligt byggeri afvist efter kontrol
Medarbejdere hyret af den århusianske underleverandør Vognsen og Co., måtte gå hjem igen, da de ikke havde ID-skilte. Nu vil hovedentreprenøren NCC have en forklaring.
Det statlige træbyggeri, WoodHub, ved Odense Havn fortsætter med at have problemer med uorganiseret arbejdskraft.
I dag er en gruppe ansatte blevet på det 800 millioner dyre byggeri bedt om at forlade arbejdspladsen, da de ikke havde den nødvendige ID-legitimation til at færdes på pladsen.
Det er hovedentreprenøren NCC, der skal godkende de medarbejdere, der er på pladsen.
- Vi har bedt vores kontraktpartner Vognsen og Co. om en redegørelse for de medarbejdere, der ikke er registreret, siger kommunikationschef hos NCC, Casper Forsström.
Som tidligere omtalt forsvandt firmaet PMG Byg pludselig fra arbejdspladsen i forrige weekend - et firma, som var underleveandør til Vognsen og Co., og som 3F har i søgelyset for at have underbetalt de ansatte for godt en million kroner.
Udenlandske medarbejdere forsvandt
Alene på byggeriet i Odense er kravet på cirka 100.000 kroner.
- De forhold har vi bedt om at få undersøgt hurtigst muligt, og vi er i god dialog både med 3F og bygherre (Bygningsstyrelsen), fortæller Casper Forsström.
Allerede sidste efterår havde Vognsen og Co, problemer med at overholde overenskomsten. Det viste et kontrolbesøg af Statens Kontrolenhed for Arbejdsklausuler.
Her kom det også frem, at to polske medarbejdere havde et tilgodehavende på 141.000 kroner fra seks ugers arbejde på pladsen.
Et besøg af kontrolenheden den 10. april afdækkede, at PMG-medarbejderne havde arbejdet på pladsen i to uger, men ikke vidste hvor meget de ville få i løn, da den var bestemt af en kvadratmeterpris på gipsarbejdet, de ikke kendte.
De vidste ikke om de fik pension, feriepenge m.m., og oplyste, at de arbejdede 11 timer om dagen fem dage om ugen, men kun 40 timer.
Det regnestykke kunne kontrolenheden ikke få til at stemme.
Afspadsering i Litauen
Aftalen var, at de skulle arbejde otte uger i Danmark og afspadsere to uger i Litauen.
NCC oplyser i øvrigt til TV2 Fyn, at man fra den 25. juni har haft opstillet fast portvagt på arbejdspladsen og indskærpet, at alle underleverandører til underleverandører skal godkendes af NCC, før der gives adgang til byggepladsen.
- I dette tilfælde var der tale om 29 personer. Fra 1. juli har vi gradvist øget bemandingen på pladsen igen i takt med adgangstilladelserne. Vi fastholder den tætte og gode dialog med 3F og Bygningsstyrelsens ansvarlige på projektet, oplyser Casper Forström i et skriftligt svar til TV2 Fyn.
Statens Kontrolenhed har ikke sanktionsmuligheder overfor overtrædelser af de sociale klausuler, og ifølge NCC's Casper Forström har NCC indskærpet reglerne og øget kontrollen, men ikke indført direkte sanktioner.
- Vi har haft en god dialog med vores kontraktpart, og vi har indskærpet, at det kun er NCC-godkendte underentreprenører, der har adgang til pladsen, siger han.