I det fynske folks tjeneste

Lufthavn vil have lægehelikoptere

Som et af de eneste lande i Nordeuropa har Danmark ingen landsdækkende lægehelikopter-ordning.  Nu foreslår Odense Lufthavn sig selv som national helikoptercentral.

01:17

Odense Lufthavn foreslår sig selv som kommende lægehelikoptercentral.

1 af 2

Undgår trafikpropper

Det vil ikke kun redde flere liv, det vil også give nye arbejdspladser til Fyn.
Sådan argumenterer lufthavnsdirektør Peter Høgsberg for et forslag om at gøre lufthavnen i Odense til  national læge-helikoptercentral. 

- Med en lægehelikopter undgår man trafikpropper og kommer hurtigt  fra landsdel til landsdel  - både til skadesteder og til sygehusene,    siger lufthavnsdirektør Peter Høgsberg.

Behov i fremtiden

Der er i øjeblikket to forsøgsordninger med lægehelikoptere i Danmark, - i Jylland og på Sjælland.
  
Men lufthavnsdirektøren er ikke i tvivl om at fremtidens sygehusstruktur, med færre og større supersygehuse, vil gøre det nødvendigt med et centralt beliggende 24-timers helikopterberedskab.

For at skabe opmærksomhed og politisk opbakning til forslaget om en national helikoptercentral i Odense, havde man i dag inviteret folketingskandidater fra alle politiske partier til en præsentation. Kun repræsentanter fra Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre
var dog mødt op. 
De var tilgengæld positive.

Meget positive folketingskandidater

- Jeg bakker 100 procent op om forslaget. Odense Lufthavn har en optimal placering  som center for helikopter-beredskabet, siger Lars Chr. Lilleholt. 

I følge Alex Arendsen fra Dansk Folkeparti kan der både skaffes arbejdspladser og spares 10 millioner kroner om året ved at samle lægehelikopterne et sted i  landet.

- Samtidig giver det kun 15 minutters transport for patienterne. Så der er faktisk kun gode argumenter for forslaget, mener Arendsen.