I det fynske folks tjeneste

Lyset i fare for at blive slukket

Værestedet Lyset, der hjælper tidligere stofmisbrugere, risikerer at blive lukket som en konsekvens af de seneste besparelser i Odense Kommune.

Tidligere stofmisbrugere får hjælp og kan dyrke sammenholdet på Lyset i Odense. Men nu risikererer værestedet at blive lukket, fordi kommunen skal spare.

Politikerne i Beskæftigelses- og socialudvalget i Odense Kommune skal i dag gennemgå 16 forslag til en samlet spareplan på 15 millioner kroner. En spareplan der skal lægges oveni besparelserne på 23 millioner kroner i administrationen.

Både brugere og frivillige fra Lyset er frustrerede over, at Lyset risikerer at slukke og lukke.

- Det har en betydning, at vi kan komme et sted hen. Det synes jeg, at politikerne skal vide. At det er mennesker, vi snakker om, siger Sebastian Jensen, der er bruger på Værestedet Lyset.

Han er gennem ni år kommet på Lyset, de sidste fem år som ædru og clean.

- Jeg har kunnet danne mig venner og netværk - og jeg har faktisk også kunnet få små jobs og sociale relationer ved at komme her, siger Sebastian Jensen.

Flere brugere af Lyset har lige nu behov for hjælp og støtte, når de forsøger at slippe alkohol og stoffer. En af dem er Morten Lindbom, der nu i 49 dage har været ude af misbruget.

- Jeg bliver holdt fast i at fortsætte som clean og ædru, og det er rigtig vigtigt. For ellers så havner jeg i en etværelses med låg på, siger Morten Lindbom.

Katastrofalt

Også de frivillige på Lyset er kede af risikoen for, at værestedet må lukke.

- Det er katastrofalt - og det bliver katastrofalt for rigtig mange mennesker, siger Michael Larsen, der er formand for Støtteforeningen Lysets Venner.

Morten Lindbom er enig. Han har ikke andre steder at gå hen, hvis Lyset må lukke.

- Jeg isolerer mig i min lejlighed og bliver aktiv misbruger igen, siger Morten Lindbom.

Gør indtryk

Rådmand for Beskæftigelses- og socialforvaltningen, Steen Møller, mødtes mandag eftermiddag med repræsentanter fra både Lyset og et andet lukningstruet værested. Og mødet med brugere og frivillige gjorde indtryk på rådmanden.

- Vi vil se på, hvordan kan vi gennemføre de her besparelser, sådan at de rammer borgerne mindst muligt, men endnu mere sådan, at de rammer de socialt udsatte allermindst, siger Steen Møller. 

Morten Lindbom håber, at politikerne finder pengene andre steder, så Lyset overlever besparelserne.

- Lyset er med til at redde mit liv. Og den kærlighed, der er på værestederne, den har vi jo brug for - rigtig meget af vores liv, siger Morten Lindbom.

03:19

Tidligere stofmisbrugere får hjælp og kan dyrke sammenholdet på Lyset i Odense - men nu risikererer værestedet at blive lukket, fordi kommunen skal spare.

Luk video