I det fynske folks tjeneste

Må sælge takeaway og samtidig få kompensation - men ikke alle vil gøre brug af tilbuddet

Regeringen har netop besluttet, at nedlukkede restauranter kan få lønkompensation, selvom de sælger takeaway. Hos Bondestuen er det ikke en mulighed, og restauranten kan dermed ikke tjene penge.

Ejerne af Restaurant Bondestuen må endnu engang lukke ned for gæster på deres restaurant. Nu kan de dog, hvis de har lyst, både sælge takeaway og få lønkompensation. Foto: Flemming Ellegaard

Onsdag var sidste aften, at Odenses restauranter og caféer måtte servere stegt flæsk med persille sovs og spaghetti bolognese for sine gæster.

Nu er samtlige spisesteder i byen lukket ned resten af året.

Dog kan restauranter, der har mulighed for det, sælge takeaway, og en ny aftale sikrer også, at restauranterne fremover både kan få lønkompensation og tjene penge på takeaway.

Læs også Ingen adgang på restauranter: Jan og Jon må igen lukke for gæster på Bondestuen

Det glæder medejer af Bondestuen i Odense, Jan Arentoft, selvom han ikke selv kan se, hvordan han skal kunne levere brandvarme æggekager og funklende, friske stjerneskud hjem til odenseanerne.

- Bondestuen er et historisk sted, hvor vi føler, at stemningen og hyggen i restauranten følger med. Vores store retter er stjerneskud og æggekage. Når æggekagen kommer ud af ovnen, så skal den altså serveres.

- Desværre giver det ikke mening for os, men det er sindssygt fedt for vores kolleger. Vi ønsker det bedste for alle, siger Jan Arentoft. 

Lukket frem til januar

Regeringens hjælpepakker til restaurationsbranchen er tidligere blevet kritiseret af brancheorganisationen Horesta netop, fordi lønkompensationen først kunne udbetales, hvis restauranten var helt lukket ned. 

Nu er hjælpepakken juseteret, så de lukkede restauranter får bedre muligheder for lønkompensation.

Det indeholder den nye aftale

1. Alle skal ikke sendes hjem

Hvis en virksomhed i en af de delvist nedlukkede kommuner fortsat kan og vil holde delvist åbent, for eksempel ved at sælge takeaway, giver den nye ordning nu mulighed for, at virksomheden alligevel kan få del i hjælpepakkerne.

En restaurantejer kan eksempelvis sende størstedelen af medarbejderne hjem og modtage lønkompensation for de pågældende medarbejdere. Men samtidig kan restauranten holde åbent og fortsat have nogle medarbejdere på arbejde, så restauranten kan sælge mad ud af huset.

2. Hjælp til underleverandørerne

For første gang åbnes der også for lønkompensation til underleverandørerne. Det betyder, at de virksomheder, som afhænger af at levere til de restaurationer, som er lukket, også vil have mulighed for at søge om lønkompensation.

3. Hotellernes restauranter kan lukke

En restaurant, som har samme adresse som et hotel, kan også få lov til at lukke ned og dermed få del i lønkompensationsordningen på lige vilkår med andre restauranter.

Det har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og arbejdsmarkedets parter besluttet under trepartsforhandlinger om en ny kompensationsordning.

De nye pakke skal hjælpe de restauranter, der kun må sælge takeaway frem til 3. januar som følge af den delvise nedlukning i 38 af landets kommuner - herunder Odense.

En flad æggekage

Jan Arentoft og Bondestuen får dækket deres omkostninger af kompensationen, men så længe, der ikke laves mad i køkkenet, tjener restauranten ingen penge.

Læs også Restaurationsfagene er hårdt ramt: Her er brancherne, hvor flest er smittet

Har du ikke et ansvar for at tjene dine egne penge og arrangere takeaway i stedet for at få fra staten?

- Jeg synes ikke, vi kan give folk en dårlig oplevelse og sælge en æggekage, der er helt flad og kold, når den kommer ud. Vi kunne selvfølgelig udvide menukortet med andre retter, men Bondestuens køkkenfaciliteter er ikke kæmpestore. 

- Men det er rigtig positivt, at dem, der har kapacitet og personale til det, kan tjene ekstra, siger Jan Arentoft.

Det er da heller ikke, fordi det går helt skidt for Bondestuen. Selvom restauranten er lukket foreløbigt ind til 3. januar, søger Jan Arentoft alligevel en ny køkkenchef.