Madbenzin går ud over fattige bønder

Det er forkert at lave brændstof ud af fødevarer, lyder det fra Mellemfolkeligt Samvirke. Mandag var de i Odense med en stor kampagne.

Munke Mose i Odense blev mandag forsynet med fire meter høje majskolber af Mellemfolkeligt Samvirke.

De har gang i en kampagne, der hedder Tour de Future, hvor de gør opmærksom på de konsekvenser, det har for befolkningerne i den tredje verden, at vi bruger biobrændstof i vores benzintanke.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke er madbenzin en mere præcis betegnelse end biobrændsel.

- Madbenzin er biobrændstof, der er lavet af fødevarer. Og det er vi utilfredse med. Vi synes, det er forkert at lave brændstof ud af fødevarer, da der er 870 millioner mennesker, der sulter, siger Nils Brøgger Jakobsen, der er kampagnechef hos Mellemfolkeligt Samvirke.

Kampagnen har været hele vejen gennem Jylland, og på Fyn er der tirsdag også stop i Svendborg, inden de drager videre over Storebælt og slutter i København midt i maj.

For at kunne lave biobrændstof skal der bruges enorme arealer for at producere eksempelvis nok majs.

- De store arealer har vi ikke i Europa, og derfor er vi nødt til at opkøbe jordarealer uden for Europa. Det går ofte ud over u-landene, og derfor mister fattige bønder deres adgang til jord, og det er livsgrundlaget for dem, siger Nils Brøgger Jakobsen.