I det fynske folks tjeneste

Mærk det selv: Video giver voldsom oplevelse med nytårsraket

En VR-video fra Sikkerhedsstyrelsen skal mindske travlheden på landets skadestuer nytårsaften. Mandag formiddag ramte fyrværkeriulykken eleverne på Syddansk Erhvervsskole.

00:33

Elever på Syddansk Erhvervsskole fik nytårsraketter i hovedet, da Sikkerhedsstyrelsen kom forbi med ny kampagnevideo.

Læs også Foreninger frygter tab: Tyve tømte to containere for fyrværkeri

Det bimler fra rådhusklokkerne, og klokken har passeret midnat nytåraften. Sammen med dine venner er du rykket ud på gaden for at skyde det nye år i gang. 

Nytårshatten sidder en smule skævt, da raketten placeres i en ølflaske, der netop er blevet bællet.

Et par skridt fra raketten står du. Klar til at se den lyse op på den kulsorte nattehimmel, men noget går galt.

Flasken vælter og fyrværkeriet har kurs direkte mod dig.

Sådan starter en kampagnefilm fra Sikkerhedsstyrelsen, der skal få unge til at tænke sig om, inden krudtet fyres af på årets sidste aften.  

- Fyrværkeriskaderne rammer typisk mænd mellem 15 og 35 år, og ulykkerne skyldes ofte adfærd. Man er uforsigtig eller går for tæt på og tager ikke sikkerhedsbriller på. Derfor vil vi gøre flest mulige opmærksomme på at huske sikkerhedsbrillerne, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri, fortæller Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.

Filmen er lavet i Virtuel Reality (VR), så seeren selv får oplevelsen af at blive ramt af raketten.

Se hele filmen herunder

 

Sidste år kom 267 danskere til skade med fyrværkeri. Rigtig mange af dem var unge mænd. Sikkerhedsstyrelsen satser derfor på at ramme særligt mændene med kampagnevideoen. Derfor besøgte de med en bunke VR-briller Syddansk Erhvervsskole i Odense.

Reaktionen fra Philip Nielsen var klar, da VR-brillerne røg af.

- Det var lidt voldsomt, da fyren dér blev ramt af fyrværkeri.

- Det var jo dig, der blev ramt, forklarer Sikkerhedsstyrelsens mand.

- Ja, det kan jeg godt forestille mig.

Videoen har gjort indtryk på Philip Nielsen, der sidste år selv oplevede at blive ramt, da et batteri væltede. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt. 

- Hvis folk ser ulykken med VR-briller på, tror jeg, at de vil tænke meget over, hvad de gør nytårsaften, siger han.

Har du selv lyst til at se videoen med brillerne på, er det ind på banegården i Odense fra klokken 14 til 16 mandag eftermiddag.

 

Læs også Hvem skød fyrværkeri mod Odense Rådhus nytårsaften?

Fyrværkeriulykker

  • Nytårsaften ved årsskiftet 2016-17 blev 267 danskere behandlet for fyrværkeriskader på skadestuen i hele Danmark. De 37 af dem kunne ikke færdigbehandles på skadestuen og måtte undersøges eller behandles yderligere.
  • Cirka 30 procent fik en håndskade, 40 procent brandsår, og 25 procent fik skader i eller nær øjnene. En del havde skader flere steder.
  • 25 procent af alle tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på. Blandt tilskadekomne børn under 15 år var det 40 procent, mens det kun var 10 procent af de tilskadekomne mellem 26 og 34 år, der havde husket sikkerhedsbriller.