Mærkværdig stor and i Munke Mose: - Få den hentet nu

Opsigtsvækkende fuglefund i Munke Mose. Opfordingen er klar fra fugle-Zoo: Kom ud af busken og hent din and

Det er lige nu muligt at se et mærkværdigt syn i Munkemose. 

En helt grøn, kæmpe and svømmer rundt imellem de almindelige gråænder i Odense Å ved Munkemose. 

Anden er væsentlig større end de andre ænder, og med sin specielle farve er den nem at få øje på. Fuglen menes at være en cayuga-and, og hører helt sikkert ikke hjemme i den danske natur. 

Ifølge direktør i Danmarks Fugle Zoo, Hans Åge Hjeresen, er det ikke en fugl, der er kommet til af naturlige veje. Fuglen hører oprindeligt til i Nordamerika. 

Hans Åge Hjeresen mener, det kan være, at det vilde blæsevejr kan have hjulpet anden på flugt fra en opdrætter i nærheden. 

- Den kan sagtens være kommet ud på grund af vejret. Der er meget, der kan ske med et anlæg, når det er sådan et møgvejr, vi har haft de seneste par dage, siger Hans Åge Hjeresen.

Cayuga-anden kommer oprindeligt fra Nordamerika. Men den i Odense Å er næppe kommet så langt fra.
Cayuga-anden kommer oprindeligt fra Nordamerika. Men den i Odense Å er næppe kommet så langt fra.
Foto: Frederik Zeuner

Der er dog ikke nogen grund til, at man skal være bekymret for fuglens velvære, på trods af dens unaturlige placering i Odense Å, mener Hans Åge Hjeresen. 

-  Der er ingen tvivl om, at dén der kan klare sig. Så længe vi ikke får langvarig frost eller sne, så sker der ingenting. Det skal vi ikke været bekymret for, siger Hans Åge Hjeresen. 

Der er ifølge Hans Åge Hjeresen heller ikke mulighed for, at anden parrer sig med andre ænder i åen og skaber krydsninger. 

- Jeg tror ikke, vi skal være bange for, at den krydser med noget. Ikke med den størrelse, det tror jeg ikke på, siger Hans Åge Hjeresen. 

Kom ud af busken

På trods af, at fuglen sagtens kan klare sig, og ikke gør nogen skade, har Hans Åge Hjeresen alligevel en klar opfordring til den avler, der har mistet sin cayuga-and.

- Jeg opfordrer kun til, at der er en opdrætter, der kommer frem og siger: "Det er sku min den der, lad os få den fanget", siger Hans Åge Hjeresen og fortsætter:

- Kom på banen, kom ud af busken og lad os få den fanget så hurtigt som muligt, siger Hans Åge Hjeresen. 

Hans Åge Hjeresen og Danmarks Fugle Zoo har ikke mulighed for selv at tage hånd om den særlige and. Selvom han indrømmer, at det kunne være interessant at have én, så kan det ikke være netop denne. 

Der er nemlig for stor risiko for fugleinfluenza, som Hans Åge Hjeresen meget nødigt vil have inden for døren til sine egne fugle. 

En anden fugl, der har skabt meget opmærksomhed i Odense var pingvinen Olde, der var verdens ældste pingvin i fangenskab, og efter sin død blev udstoppet.

Oversigt

    Oversigt