Magnus Heunicke: Mere smitsom sydafrikansk variant fundet i Vollsmose

Corona-situationen i Vollsmose er alvorlig, siger sundhedsminister Magnus Heunicke, og oplyser, at den mere smitsomme sydafrikanske variant for første gang er fundet i en smittekæde i bydelen.

Opdateret
Clock08. mar 2021, kl. 21:55
Artiklen er opdateret med udtalelse af Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, om den sydafrikanske variant.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde den alvorlige mine på, da han mandag traf den danske presse efter et møde i Folketingets epidemiudvalg.

På mødet blev muligheden for at indføre tvangstest og tvangsisolation af beboere i Vollsmose diskuteret.

Det var der ikke flertal for i det 21 mand store epidemiudvalg.

- Det vi gerne ville have det var et grønt lys til, at få indført et krav om om testning til beboerne en gang om ugen og et krav om, at hvis man er testet positiv, så skal man gå i isolation og holde sin isolation, fordi vi har nogle smittekæder i Vollsmose. 

- Vi har nogle incidens tal, som er for høje, og vi har også en sydafrikansk variant, som også er i en af smittekæderne i Vollsmose, sagde Magnus Heunicke og tilføjede:

- Derfor er situationen så alvorlig, at vores sundhedsmyndigheder er kommet med den her indstilling. 

- Det var Folketinget ikke klar til at følge, så må vi jo så tage de redskaber i brug, som vi kan bruge.

Et af de redskaber som blev givet på mødet var et flertal for at isolere smittede.

Variant er mere smitsom

At den sydafrikanske variant, som er mere smitsom og mere resistent overfor antistoffer, er blevet fundet i Vollsmose, bekymrer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Man kan undre sig over, hvordan den er kommet til Vollsmose. Den er jo kommet via et andet menneske og ikke fløjet ind over bydelen af sig selv. Tilfældet viser, hvordan vi rejser på kryds og på tværs, siger Hans Jørn Kolmos.

- Fundet er en påmindelse om, at det ikke er ligegyldigt, at vi overholder restriktionerne. For den sydafrikanske variant er mere smitsom og mere resistent overfor antistoffer end den oprindelige coronavirus. Og den kan på sigt rokke ved effektiviteten ved vores vaccinestrategi. Vi skal meget gerne have stoppet den sydafrikanske variant i porten og i hvert fald have dens udbredelse herhjemme begrænset mest muligt, siger Hans Jørn Kolmos. 

For få dage siden blev der indentifceret et tilfælde af den sydafrikanske variant i Nordjylland. Og tidligere har der været et udbrud i den nordvestlige del af København. 

Fakta

 

Incidenstal på 951,5

Tallene for smitte med coronavirus har længe været høje i Vollsmose, og mandag var der i løbet af det seneste døgn konstateret 12 nye smittetilfælde i Odense-firkanten.

Det betyder, at incidenstallet er oppe på 951,5. Søndag lå incidenstallet på 875.

Søndag blev der testet 1.519 personer i bydelen, og i løbet af den seneste uge er i alt omkring 8.000 blevet testet, hvilket gør boligområdet til det mest testede i Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at den sydafrikanske coronavariant er i Vollsmose.