Malte sælger planter for Knæk Cancer - og farmor: - Jeg ville virkelig ønske, hun kunne opleve det

I februar mistede 18-årige Malte sin farmor til kræft. Nu sælger han planter for hendes skyld - og det går over al forventning.

Flamingoblomst, pilea, fingerphilodendron og citrontræer. Maltes forældres hus er fyldt med stiklinger og potteplanter. Og det er der en god grund til; Hans farmor.

Den 13. februar døde hun af kræft. Men lige siden hun blev syg, har 18-årige Malte Haudrum Christensen villet lave en Knæk Cancer-indsamling. Han vidste bare ikke hvordan.

- Men så begyndte min farmor at blive virkelig syg, og jeg prøvede at få stablet noget på benene, brainstormene og fandt på forskellige ideer, fortæller han.

Det var dog først, da han stod og tog stiklinger fra hendes hængeplante dagen efter hendes død, at det gik op for ham præcis hvordan.

- Så tænkte jeg: "Gud, jeg skal sælge planter". Det er så meget i hendes ånd. Det er noget, vi har til fælles, og som jeg altid har kunnet spørge hende til råds om. Det var virkelig noget, vi havde sammen, fortæller han.

Fra stikling til indsamling

Så Malte gik i gang; Omplantede stiklinger fra hans farmors hængeplante, oprettede en Knæk Cancer-indsamling og lavede et excel-ark til priser og betalinger. Og så lavede han sit første opslag i den nyoprettede Facebookgruppe.

- Der kom bare så mange likes og kommentarer. Det var virkelig overvældende. Og det gjorde mig bare virkelig rørt, fortæller han.

For tænk engang. En måned efter farmorens død købte folk stiklinger fra hendes hængeplante - og støttede folk, som er ramt af lige præcis den sygdom, som hun døde af.

quote Jeg bliver virkelig rørt over og beæret over det

Malte Haudrum, stifter af "Planter Knækker Cancer", Odense

- Stiklingerne blev solgt på et kvarter. Jeg tænkte virkelig, at jeg ville ønske, min farmor kunne opleve det, fortæller Malte.

Og lige siden det første opslag den 14. marts har han pendlet frem og tilbage mellem hans lejlighed i Odense og forældrenes hjem i Bryrup udenfor Silkeborg, hvor planterne er. For indsamlingen er blevet meget større, end han havde regnet med.

- Jeg troede, jeg ville samle et par tusind ind. Indtil det gik op for mig, hvor stærkt det gik, og hvor meget folk var villige til at støtte.

Planter Knækker Cancer

Over al forventning - fordi folk har hjulpet

Indsamlingen har været i gang i to en halv måned. Men allerede nu er han oppe på næsten 14.000 kroner, og stiklingerne bliver afsat, så snart de er klar.

Men den eneste grund til, at alt kan lade sig gøre, er, at folk har været så engagerede, fortæller Malte.

- Folk har doneret stiklinger, som jeg har kunnet sælge. Folk har doneret potter. Nogle har doneret muld. Det er virkelig fantastisk, siger han og fortsætter.

- Jeg havde ikke kunne samle så meget ind, hvis det ikke var for dem. Jeg bliver virkelig rørt over og beæret over det.

Planten her stammer fra Maltes farmors gamle hængeplante. Den betyder ekstra meget for ham.
Planten her stammer fra Maltes farmors gamle hængeplante. Den betyder ekstra meget for ham.
Foto: Sofie Kirkegaard Øritsland

Gør det for farmor

Indsamlingen tager selvfølgelig meget af Maltes tid. Men det gør ingenting, for han var i forvejen pjattet med planter.

- Jeg elsker det her. Når jeg har været i Odense en uges tid og kommer herhjem og kan se, at de er vokset, synes jeg bare, det er mega fedt, fortæller han.

Men vigtigst af alt, så er indsamlingen og alle timerne, han bruger på at passe, pleje og sælge planterne, en måde for ham at gøre en forskel - og bearbejde tabet af sin farmor.

quote Jeg ville ønske, min farmor kunne opleve det

Malte Haudrum, stifter af "Planter Knækker Cancer", Odense

- Mange stunder i den her indsamling tænker jeg, at jeg ville ønske, at min farmor kunne opleve det. Det er mega mærkeligt, at hun ikke skal se noget, jeg gør for hende, fortæller han og fortsætter.

- Men jeg føler, at det er i hendes ånd. Og når jeg savner min farmor, hjælper det mig meget at tænke på, at jeg bruger energi på det her. For jeg gør det for hende.