Mand misbrugte sit arbejde til at stjæle "sindssygt farlig" medicin i store mængder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
En 42-årig mand erkender delvist at have stjålet stærke smertestillende piller i store mængder, mens han arbejdede på Odense Universitetshospital.
En 42-årig mand kom mandag for en dommer i Retten i Odense, tiltalt for at stjæle mindst 9.060 stærke piller og ampuller fra Fælles Akutmodtagelses medicinrum på OUH i Odense.
Han blev opdaget i februar i år, hvor han omgående blev varetægtsfængslet, mens han blev efterforsket.
Under grundlovsforhøret erkendte han tyveriet, og det skulle derfor være en smal sag at få ham dømt, da han i dag satte sig på tiltalebænken i retssal 8.
Men ifølge anklager ved Fyns Politi, Maria Fanø, gik det ikke så nemt.
Manden havde nemlig nye informationer med i retslokalet, og havde nu pludselig en medsammensvoren i form af en sygeplejerske, som han ikke ville sætte navn på.
Det havde politiet ikke hørt før, og samtidig var dommeren interesseret i at blive klogere på farligheden af den medicin, som manden havde stjålet.
Så det blev besluttet at udsætte domfældelsen til 26. september, forklarer anklageren til TV 2 Fyn.
- I mellemtiden skal vi prøve at finde ud af, om der er en medsammensvoren, og hvordan det hænger sammen med de beviser, vi allerede har, siger Maria Fanø.
Misbrugte sit job
Den 42-årige var ansat som serviceassistent på OUH i Odense, da han flere gange i perioden fra 19. maj 2023 til 8. februar 2024 stjal vekslende mængder af medicin fra medicinrummet.
Noget han stadig erkender den dag i dag. Men han erkender kun at have rapset den medicin, som fik ham varetægtsfængslet, da hans gerninger blev filmet af overvågningskameraer.
Den resterende mængde medicin er opgjort ud fra det svind der har været i medicinrummene i perioden. Derfor skal politiet tilbage til tegnebrættet for at bevise, at manden også snuppede den øvrige medicin.
Medicinen dækker både over velkendte præparater som mindst 4.700 morfintabletter og 100 metadontabletter. Også "moderne" opioider var blandt tyvekosterne.
Farlige piller
Manden er tiltalt for at stjæle 760 oxycodontabletter. Et relativt ukendt navn, medmindre man har set den aktuelle amerikanske serie "Dopesick".
Oxycodon er et opioid og stærkt afhængighedsskabende. Serien centrerer sig om opioider og her indgår Oxycodon som et af de gængse stoffer.
I USA er problemet allerede enormt, men i Danmark er brugen af de stærke opioider også et problem. 124 personer døde af opioider herhjemme i 2022. I Region Syddanmark besluttede Regionsrådet i december 2023 at arbejde på at begrænse mængden af opioider og helt fjerne stofferne tramadol og oxycodon fra medicinrum på hovedparten af hospitalsafdelingerne.
Sporene fra USA skræmmer - nu vil regionen fjerne stoffer fra medicinrum
I USA er et stort antal mennesker døde af misbrug af opioider. Nu skal en ny handleplan nedbringe brugen af stoftypen i Region Syddanmark.
I årevis har hundredetusindvis af mennesker i USA kæmpet med afhængighed og misbrug af såkaldte opioider. De amerikanske myndigheder anslår, at opioider fra 1999 og frem til 2021 har kostet i omegnen af 645.000 mennesker livet.
Opioider er stærke smertestillende stoffer, som også er afhængighedsskabende. Nogle af de mest kendte præparater, som indeholder opioider, er Oxycodon, Tramadol og morfinpiller.
Sporene fra USA skræmmer. For at reducere brugen af opioider har Region Syddanmark udarbejdet en handleplan, som politikerne nu skal tage stilling til.
- Vi kan se, at i USA er der en epidemi, hvor mennesker er afhængige af den type stoffer, og den situation ønsker vi ikke at havne i, siger regionsrådsformand Bo Libergren (V).
Hovedmålene i planen er, at antallet af personer, som er i behandling med opioider skal reduceres. Derudover skal gennemsnitsforbruget per bruger reduceres.
Der er også fokus på typen af opioider. Planen lægger således op til, at når lægerne udskriver opioider, skal det som udgangspunkt være morfin. Derudover er det et mål, at der ikke bliver lavet nye ordinationer af tramadol efter 1. januar 2024.
- Helt overordnet ønsker vi ikke, at mennesker skal blive afhængige af det, der hedder afhængighedsskabende stoffer - heller ikke det, som i vores verden er lægemidler, siger Bo Libergren.
Som en del af handleplanen skal der laves målrettet information til borgere og sundhedsfagligt personale om stofferne. Derudover skal stofferne tramadol og oxycodon fjernes fra medicinrum på hovedparten af hospitalsafdelingerne.
Sundhedsudvalget har allerede nikket til handleplanen. Derfor forventer regionsrådsformanden også, at handleplanen bliver godkendt, når den er på dagsordenen på forretningsudvalgsmødet d. 6. december.
Det er potente sager
Der er ikke kun i USA, at opioider har været et hedt emne. Herhjemme har opioiderne også været i søgelyset. DR har således afdækket, at flere unge bliver indlagt og dør med opioider i blodet.
Derfor er der god grund til, at der bliver sat ind for at reducere brugen af opioider, mener regionsrådsformanden.
- Vi har taget det op, fordi det er et fokusområde. Der er en risiko for, at der er for mange mennesker, som bliver afhængige, siger Bo Libergren.
Der er ikke nyt, at regionen sætter fokus på området.
- Vi har længe haft et fokus på lægernes udskrivning af de her stoffer, men nu tager vi en omgang mere både med sygehuset og med almen praksis, siger Bo Libergren.
Han mener, at man skal have respekt for stoffernes virkning.
- Det er nogle potentente sager, som det er forbundet med en risiko at bruge for meget af igennem længere tid, siger han.
Bo Libergren har ikke indtryk af, at brugen af opioider er specielt højt i Region Syddanmark sammenlignet med de andre regioner.
Ifølge anklageskriftet er den 42-årige tiltalt for at sælge 4.500 af pillerne til en allerede dømt person, ligesom resten af pillerne og ampullerne skulle være videresolgt til uidentificerede personer.
- Det er nogle sindssygt farlige piller, og det kommer til at få indflydelse, når jeg til september skal procedere for, hvad jeg mener vil være en passende straf, fortæller anklager Maria Fanø.
Hos manden har man blot fundet 922 af pillerne, hvorfor det må formodes at resten er nået videre til købere.