Mand misbrugte sit arbejde til at stjæle "sindssygt farlig" medicin i store mængder

En 42-årig mand erkender delvist at have stjålet stærke smertestillende piller i store mængder, mens han arbejdede på Odense Universitetshospital.

En 42-årig mand kom mandag for en dommer i Retten i Odense, tiltalt for at stjæle mindst 9.060 stærke piller og ampuller fra Fælles Akutmodtagelses medicinrum på OUH i Odense.

Han blev opdaget i februar i år, hvor han omgående blev varetægtsfængslet, mens han blev efterforsket. 

Under grundlovsforhøret erkendte han tyveriet, og det skulle derfor være en smal sag at få ham dømt, da han i dag satte sig på tiltalebænken i retssal 8.

Men ifølge anklager ved Fyns Politi, Maria Fanø, gik det ikke så nemt. 

Manden havde nemlig nye informationer med i retslokalet, og havde nu pludselig en medsammensvoren i form af en sygeplejerske, som han ikke ville sætte navn på.

Det havde politiet ikke hørt før, og samtidig var dommeren interesseret i at blive klogere på farligheden af den medicin, som manden havde stjålet. 

Så det blev besluttet at udsætte domfældelsen til 26. september, forklarer anklageren til TV 2 Fyn.

- I mellemtiden skal vi prøve at finde ud af, om der er en medsammensvoren, og hvordan det hænger sammen med de beviser, vi allerede har, siger Maria Fanø.

Misbrugte sit job

Den 42-årige var ansat som serviceassistent på OUH i Odense, da han flere gange i perioden fra 19. maj 2023 til 8. februar 2024 stjal vekslende mængder af medicin fra medicinrummet.

Noget han stadig erkender den dag i dag. Men han erkender kun at have rapset den medicin, som fik ham varetægtsfængslet, da hans gerninger blev filmet af overvågningskameraer. 

Det var på hospitalets Fælles Akutmodtagelse at tyverierne fandt sted.
Det var på hospitalets Fælles Akutmodtagelse at tyverierne fandt sted.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den resterende mængde medicin er opgjort ud fra det svind der har været i medicinrummene i perioden. Derfor skal politiet tilbage til tegnebrættet for at bevise, at manden også snuppede den øvrige medicin.

Medicinen dækker både over velkendte præparater som mindst 4.700 morfintabletter og 100 metadontabletter. Også "moderne" opioider var blandt tyvekosterne.

Farlige piller

Manden er tiltalt for at stjæle 760 oxycodontabletter. Et relativt ukendt navn, medmindre man har set den aktuelle amerikanske serie "Dopesick".

Oxycodon er et opioid og stærkt afhængighedsskabende. Serien centrerer sig om opioider og her indgår Oxycodon som et af de gængse stoffer. 

I USA er problemet allerede enormt, men i Danmark er brugen af de stærke opioider også et problem. 124 personer døde af opioider herhjemme i 2022. I Region Syddanmark besluttede Regionsrådet i december 2023 at arbejde på at begrænse mængden af opioider og helt fjerne stofferne tramadol og oxycodon fra medicinrum på hovedparten af hospitalsafdelingerne.

Ifølge anklageskriftet er den 42-årige tiltalt for at sælge 4.500 af pillerne til en allerede dømt person, ligesom resten af pillerne og ampullerne skulle være videresolgt til uidentificerede personer.

- Det er nogle sindssygt farlige piller, og det kommer til at få indflydelse, når jeg til september skal procedere for, hvad jeg mener vil være en passende straf, fortæller anklager Maria Fanø.

Hos manden har man blot fundet 922 af pillerne, hvorfor det må formodes at resten er nået videre til købere.

Oversigt

    Oversigt