Markant færre sygeplejersker strejker end ventet

Natten til lørdag skulle 195 af Odense Kommunes sygeplejersker have strejket, men det tal er nu reduceret til 25.

Opdatering
Clock18. jun 2021, kl. 18:55
Odense Kommune oplyser fredag aften, at 25 sygeplejersker vil strejke fra natten til lørdag. Tidligere havde vi skrevet "under 30". Samtidig skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse, at hjemmeplejen, plejecentre og Odense Kommunes sundhedsklinikker ikke bliver påvirket af konflikten. Det gør til gengæld myndighedsområdet, forebyggende hjemmebesøg og Center for Sundhed og Forebyggelse.


Sygeplejen i Odense Kommune er så hårdt presset, at Odense Kommune og Dansk Sygeplejeråd, som har varslet strejke i blandt andet Odense Kommune fra lørdag, er blevet enige om at nedjustere antallet af strejkende sygeplejersker i kommunen voldsomt.

Ifølge en to dage gammel status-opgørelse, som TV2 Fyn er i besiddelse af, forventede kommunen, at 195 ud af i alt 365 sygeplejersker i kommunens ældre- og handicapforvaltning skulle strejke fra lørdag. 

Men ifølge TV2 Fyns oplysninger er det tal nu blevet reduceret til 25 sygeplejersker for at sikre et minimumsniveau af pleje til borgerne. Ifølge TV2 Fyns oplysninger er det ganske ikke muligt at fjerne sygeplejersker i flere distrikter i kommunens hjemmesygepleje, uden at det bliver til reel skade for ældre og handicappede med plejebehov.

Sygeplejerskerne i Odense Kommune varetager blandt andet medicinhåndtering, rensning af sår og indsprøjtninger på ældre på både plejecentre og i eget hjem.

Hårdt presset i forvejen

Ifølge Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen, er det kraftigt reducerede antal strejkende sygeplejersker et udtryk for en kommunal sundhedssektor, der er så presset i forvejen, at der slet ikke er plads til ekstraordinære situationer som en strejke.

- Vi har et sundhedssystem, der arbejder efter devisen ”hvor lidt kan vi nøjes med”. Det system kollapser, når der kommer noget i vejen. Vi er nødt at få uddannet flere sygeplejersker, og vi er nødt til at opnormere antallet af sygeplejersker i sundhedssektoren. Især fordi vi kigger ind i en nær fremtid med markant flere ældre, siger Niels Jørgen Langkilde.

Opdatering
Clock18. jun 2021, kl. 20:06
Opdateret med en kommentar fra Søren Windell.

Søren Windell (K), rådmand for ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune, mener, at den pressede sundhedspleje i kommunen er en kombination af flere ting.

- Vi har mange borgere med komplekse sygdomme, og så er der rift og sygeplejerskerne på Fyn.

Derfor ønsker rådmanden, at Fyns hovedstad bliver mere attraktiv for sygeplejersker.

- Vi skal have rekrutteret flere sygeplejersker, og vi skal også have uddannet flere, siger Søren Windell.