Stor tilstrømning til nyt tilbud: Kræftramte Pia genvinder sin styrke i naturen

Et nyt træningstilbud for kræftpatienter og deres pårørende skal gøre det lettere at komme igennem en svær periode og styrke kroppen i eller efter et hårdt behandlingsforløb. På kort tid er tilbuddet blevet en succes med fire hold om ugen og endnu et på vej.

I de hurtige vejrtrækninger mellem squats, fangeleg og forårsgrønne bøgeblade glemmer Pia Wiingreen, at hun har kræft.

Hun fik modermærkekræft konstateret i 2014 og siden har dele af hverdagen været præget af det alvorlige, der følger med en livstruende sygdom og et hårdt behandlingsforløb, som i hendes tilfælde er uden udløbsdato. 

Den slags tærer både på krop og sind, og derfor er de øjeblikke, hvor sygdommen træder helt i baggrunden, højt skattet.

quote Det er en verden til forskel. For et eller andet sted er vi meget forskellige og har mange forskellige kræfttyper, men er alle sammen i samme båd

Pia Wiingreen, deltager i Kræftens Bekæmpelses naturtræninger

De øjeblikke har hun, når hun træner i naturen med andre nuværende eller tidligere kræftpatienter og deres pårørende.

- Man er bare i nuet, og så har man det godt, siger Pia Wiingren.

Hun begyndte til naturtræning i foråret, da det blev udbudt af Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Odense, der i samarbejde med DGI og med penge fra Sundhedsministeriet i april tog imod de første tilmeldinger.

På trods af mange gåture under coronanedlukningen, var Pia Wiingreen og hendes mand ikke i tvivl om at tage imod tilbuddet.

- Det er en verden til forskel. For et eller andet sted er vi meget forskellige og har mange forskellige kræfttyper, men er alle sammen i samme båd, siger Pia Wiingreen.

Populært pilotprojekt

Siden april, hvor Kræftens Bekæmpelsens afdeling i Odense tilbød naturtræning for første gang, er tilbuddet blevet en succes. Nu er der oprettet fire hold om ugen fra mandag til torsdag med 15-25 deltagere på hvert hold, og der er planer om at oprette endnu et hold om lørdagen.

- Vi havde ikke forventet, at der ville komme så mange så hurtigt. Det har været meget glædeligt for os, siger Jan Engel Andreasen, der er bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelses lokalforening Odense med ansvar for motionsaktiviteter. 

quote Når man har kræft, bliver man tit trist og deprimeret og får lidt selvmedlidenhed, og så bliver man siddende derhjemme

Jan Engel Andreasen, bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelses lokalforening Odense

Derfor skal der i samarbejde med DGI nu uddannes flere instruktører i naturtræning. På den måde skal endnu flere kræftpatienter og deres pårørende få glæde af motion i naturen.

- Når man har kræft, bliver man tit trist og deprimeret og får lidt selvmedlidenhed, og så bliver man siddende derhjemme, siger Jan Engel Andreasen. 

Men der er grund til at komme ud, og hvis succesen fortsætter, kan tilbuddet bredes ud til andre byer. 

- Odense er faktisk et pilotprojekt på opgaven. Så hvis det går rigtig godt i Odense, og det ser det ud til, så skal det langsomt spredes ud til resten af landet, siger Jan Engel Andreasen.

Kender ikke de andres forløb

For Pia og Alan Wiingreen er fællesskabet med de andre deltagere en stor del af naturtræningen. De ved, at alle de andre enten er nuværende eller tidligere patienter og pårørende, men kender ikke til de andres sygdomshistorik, medmindre de spørger, eller nogen selv fortæller.

- En havde svært ved at huske for eksempel, og der blev hun lidt ked af det. Men så kunne jeg sige: Gud det problem har jeg også. Så er det lige som om, at vi kan snakke om det, fortæller Pia Wiingreen.

Under snakken meldte flere ind, at de også kunne genkende problemet som følge af kemobehandling. På den måde kan deltagerne spejle sig i hinandens situation, uden at det er omdrejningspunktet. 

Det samme gælder for pårørende som Alan Wiingreen.

- Som pårørende er man næsten lige så berørt af kræftforløbet, som patienten er. Bare på en anden måde selvfølgelig, men vi lever også i den situation, hvor der er kræft inde på livet, siger han. 

Derfor er han som Pia Wiingreens mand glad for at kunne deltage i træningen

- At deltage i det her forløb er bare at være sammen om det, tilføjer han. 

Naturtræningen, som er arrangeret af Kræftens Bekæmpelses lokalforening Odense, giver plads til forskellige hensyn, så alle kan deltage.
Fotograf: Fotograf: Flemming Ellegaard Redigering: Liv Østerstrand Rasmussen

Gør ikke rask

Naturtræning er ligesom andet træning ikke en mirakelkur og kan ikke helbrede kræftpatienter. I stedet kan det styrke kroppen, når den er presset af sygdom og krads behandling. 

Ifølge Stefan Starup Jeppesen, der er ledende overlæge på onkologisk afdeling på OUH, handler det først og fremmest om at give kroppen de bedste betingelser. 

- Fysisk træning gør jo ikke én rask, men det kan hjælpe én igennem et hårdt behandlingsforløb, siger han.

Resultaterne fra det nye initiativ i Odense er ifølge bestyrelsesmedlem i Kræftens Bekæmpelses lokalforening i Odense, Jan Engel Andreasen, allerede gode. Dermed kan det blive et vigtigt pilotprojekt, som skal udbredes flere steder. 

 - Vores erfaring er, at lige så snart man kommer ud og tager sig sammen til det første skridt, så kan man ikke stoppe igen. Man mærker med det samme adrenalinen og energien, og så glemmer man måske alle de bekymringer, man har siddet med, siger Jan Engel Andreasen. 

Naturtræning

Giver energi 

Inden hver træning skal deltagerne vurdere deres eget energiniveau på en skala fra et til fem. Når træningen er slut, bliver energiniveauet vurderet igen, og for lagt de flestes vedkommende, er det højere, end da træningen begyndte. 

- Man skulle gerne være lidt træt, siger Alan Wiingreen. 

Pia Wiingreen supplerer: 

- Men det er vi ikke. Tværtimod. Det giver energi. 

Derfor har parret tænkt sig at fortsætte med at tage dybe knæbøjninger, løbe og få sved på panden i naturen. 

- Det er meget bekræftende, at man får mulighed for det i sådan et forløb og får lagt noget andet bag sig, så man er i motionen, siger Alan Wiingreen. 

Naturtræning i Odense er hurtigt blevet en succes blandt tidligere og nuværende kræftpatienter og deres pårørende. For Pia Wiingreen er fællesskabet og gode grin et vigtigt element i træningen.
Naturtræning i Odense er hurtigt blevet en succes blandt tidligere og nuværende kræftpatienter og deres pårørende. For Pia Wiingreen er fællesskabet og gode grin et vigtigt element i træningen.
Foto: Sara Fuglsig

Oversigt

    Oversigt