I det fynske folks tjeneste

Midt i al larmen: Stadig muligheder for fred og ro i storbyen Odense

Forfatteren Peter Olesen har lavet en guide til 25 stille-steder i Odense. Her kan man finde ro i den støjende by, der lige nu er præget af byggerod.

00:10

Hvis du savner fred og ro i Odense, så er der nu hjælp at hente i form af en ny guidebog fra journalist og forfatter Peter Olesen.

Odense er på vej til at blive en storby, og det kan mærkes i form af støj og møg og byggerod.

Der lægges skinner til sporvogne, der gøres klar til et supersygehus, og bymidten er ved at blive omdannet, så her er der også masser af vejarbejde.

Men nu er der hjælp at hente for dem, der savner ro og fred midt i storbyens larm.

Læs også F-16-fly vil også støje over Fyn de næste dage

- Hvis du hele tiden har høj puls og glemmer pausen, så får du stress, lyder det fra journalisten og forfatteren Peter Olesen.

Han har fundet frem til i alt 25 stille steder i Odense, hvor man kan finde et øjebliks ro midt i byens støjende omdannelse fra "stor fynsk by" til "fynsk storby".

Stille midt i centrum

I bogen "Stille Odense" sætter Peter Olesen ord og billeder på de små stille oaser i byen. Og stederne er kortlagt, så vi allesammen nemt kan finde frem til stederne.

Stille steder i Odense

Kongens Have

 

Odense Slots indre gård

 

Oluf Bagers Mødrene Gård

 

Lotzes Have

 

Sortebrødre Torv

 

Nedergade

 

De Hemmelige Haver

 

Langs åen

 

Odense Adelige Jomfrukloster

 

Eventyrhaven

 

Klosterhaven

 

Flakhaven

 

Brandts

 

Gerthasminde

 

Ansgar Anlæg

 

Assistens Kirkegård

 

Munke Mose

 

Godthåbsparken

 

Professor Labris Plads

 

Thriges Have

 

Borgerhus-parken

 

Løveparken

 

Fredens Kirkegård og Fredens Anlæg

 

Odense Havnebad

 

Byens Ø

Se mere

Flere af stille-stederne findes paradoksalt nok midt i byens centrum, ganske tæt på vejomlægninger, skinnearbejde og højhusbyggerier.

- Når vi er midt i larmen, er der ikke langt hen til ikke-larmen. Odense har heldigvis stadig meget at byde på, når det gælder stille oaser, hyggelige baggårde, haver, parker og attraktive opholdssteder langs Odense Å, fortæller Peter Olesen.

Jeg er ikke sur

TV 2/Fyn har mødt forfatteren på et af bogens stille steder: Klosterhaven lige bag Odense Domkirke. Her sætter vi os på en bænk og nyder stilheden - og får os en stilfærdig snak.

Er du en sur gammel mand, der vil sætte Odenses udvikling i stå?

- Nej, jeg er overhovedet ikke sur, men jeg siger bare: Tænk nu på, at vi ikke behøver at være underlagt støj hele tiden, siger forfatteren.

Læs også Bøvl og støj: Bro lukker for biltrafik

- Odense er meget støjfyldt lige nu, især i kvarteret omkring den tidligere Thomas B. Thriges Gade og omkring etableringen af den nye letbane. Gudfader, hvor det larmer. Men vil du vil finde stilheden, så kan du også gøre det, siger Peter Olesen.

Bogen "Stille Odense" er udkommet på forlaget Frydenlund. Tidligere har Peter Olesen udgivet bestselleren "Stille København" og "Kig op Odense".

02:15

Se hele indslaget om Peter Olesen og bogen om Stille Odense.

Luk video