I det fynske folks tjeneste

Milepæl med fest: 500 p-pladser åbner i hjertet af Odense

Åbningen markeres med taler, veteranbiludstilling og gratis pølser og parkering. P-kælderen under Fisketorvet lukker.

02:57

Lørdagens åbning af den nordlige p-kælder er en milepæl i Odenses byomdannelsesprojekt "Fra Gade til By – Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade". Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.
 
Under hele projektområdet opføres et sammenhængende underjordisk p-anlæg, og når det samlede p-anlæg står færdig, kan det rumme 1.000 biler.

Den nordlige del af p-kælderen er både i én og to etager; under Thomas B. Thriges Gade er der parkering i én etage, mens der under ODEON er parkering i to etager.
Den sydlige del af p-anlægget bliver i to etager, og arbejdet går i gang i oktober. Det samlede p-anlæg forventes færdig i 2019.
 
Langs hele p-anlægget løber et gult fortov, som gør det nemt at få adgang til byen. Når hele p-anlægget står færdig, vil det gule fortov blive belyst med dagslys fra gaden, skriver Odense Kommune.
 
Betaling og takster

Bilens nummerplade bliver fotograferet, når den kører ind og ud af p-kælderen. På den måde ved systemet, hvilke biler der har været i p-kælderen, og hvor længe de har opholdt sig der.

- Hvis du glemmer at betale, og hvis du ikke har tilmeldt dig abonnementsordningen, vil du få regningen sendt med posten. Det vil medføre et administrationsgebyr, men ikke en bøde. En bøde kan du kun få, hvis du holder decideret ulovligt parkeret, og det er kun politiet, der kan udstede bøder i p-anlægget, fortæller Peter Rothman Boas, projektleder ved Fra Gade til By.
 
Farvel til Fisketorvets p-kælder

Med åbningen af den nye p-kælder, lukker p-kælderen under Fisketorvet samt de midlertidige p-pladser på Thomas B. Thriges Gade.
 
- Når p-kælderen i nord er åben, går vi i gang i syd. Som det første starter vi med at miljøsanere p-kælderen under Fisketorvet. Vi går også i gang med at opføre den tunnel, som skal forbinde det samlede p-anlæg. Selve byggeriet har indtil nu foregået i nord, men fra oktober i år rykker kraner og gravemaskiner for alvor ind på Fisketorvet, I. Vilhelm Werners Plads og Albani Torv, siger Peter Rothman Boas.

Fakta om p-anlægget

 • Den nordlige p-kælder er cirka 10.000 kvadratmeter med 500 p-pladser. Det samlede p-anlæg bliver cirka 30.000 kvadratmeter med plads til 1.000 biler.
 • Den nordlige p-kælder har tre op- og nedkørsler, og når det samlede p-anlæg står færdig, vil der være fem op- og nedkørsler.
 • Adgang til p-kælderen sker fra vest via Skulkenborg, fra nord via Thomas B. Thriges Gade og fra øst via Hans Mules Gade.
 • Parkeringstaksten følger Odense Kommunes takster og er derfor 12 kroner pr time, og man betaler kun for den tid, man parkerer. 
 • Det er gratis at parkere mellem 18.00 og 09.00 på hverdage, lørdage efter klokken 14.00 og søndag hele dagen.
 • Bilens nummerplade bliver fotograferet, når den kører ind og ud af p-kælderen. På den måde ved systemet, hvilke biler der har været i p-kælderen, og hvor længe de har opholdt sig der.
 • Der kan betales med Dankort, kontanter og MobilePay eller man kan tilmelde sig et abonnement, hvor systemet registrerer bilens ophold i p-kælderen og automatisk trækker pengene fra ejerens konto.
 • Frihøjden på p-kælderen er 2,20 meter.
 • Der er otte handikappladser i den nordlige p-kælder og 10 parkeringspladser til motorcykler.
 • Der er også ladepladser til el-biler.
 • Det private p-selskab Apcoa står for selve driften af p-kælderen.