Militær-museum opruster i det centrale Odense

Fyns Militærhistoriske Museum er ved at indrette sig i en kælder forud for åbning senere på sommeren.

Det lugter af savsmuld og maling og ikke af krudtrøg og dieselolie. For godt nok står der en kampvogn foran Fyns Militærhistoriske Museum i Dannebrogsgade, men den hverken skyder eller kører. Til gengæld er der aktivitet i kælderen i nummer 1.

- Vi mødes på alle hverdage. Vi vil sige en flok af pensionister, der går og lave borde, hænger billeder op og bygger montrer.

Ordene kommer fra pensioneret kaptajn i Hæren, O.V. Pedersen, der er leder af Fyns Militærhistoriske Museum. Det var han, da samlingen tidligere holdt til på Kragsbjerggården, hvor byens vandrehjem fik brug for mere plads. Og det er han fortsat, nu hvor de mange hundrede, ja tusinder af militærting er flyttet ind som nabo til banegården.

- Hvornår vi åbner. Uha, det tør jeg ikke helt garantere. Måske midt i august, men lad os nu se, lyder det en anelse usikkert fra den tidligere officer. 

Langt fra alt er klart i Fyns Militærhistoriske Museum endnu…
Langt fra alt er klart i Fyns Militærhistoriske Museum endnu…
Foto: Preben Dahl

For alt arbejde med at få museet, der fortæller om over 400 års fynsk militærhistorie, bliver udført af frivillige. Oftest pensionister, der har interesse for militæret, eller som selv har været i uniform på et tidspunkt. Lige som O.V. Pedersen.

- Vi har en tandlæge, han kommer her ofte og arbejder i træ. Han var i sine unge dage tandlæge i Forsvaret. Og nu har han så fået lyst til at give en hånd med. Det er den slags folk, der kommer her.

Som blikfang har museet sikret sig en tank. Eller helt præcis en ”PNJ P10 panserjager” fra 1943. Et bæltekøretøj der er udlånt af Forsvaret, og som allerede nu får forbipasserende på Dannebrogsgade til at stoppe op og kigge en ekstra gang. 

En panserjager pryder indgangen til Militærmuseet i Dannebrogsgade.
En panserjager pryder indgangen til Militærmuseet i Dannebrogsgade.
Foto: Preben Dahl

- Det er en alle tiders placering vi har fået. Før lå vi lidt afsondret ude i et villakvarter, nu er vi virkelig rykket ind til centrum, siger foreningens formand, Johannes Lollesgaard med glæde i stemmen. Også han har en fortid i Hæren og sluttede karrieren som Major. I dag bruges den militære erfaring til at få skaren af frivillige til at arbejde frem mod et fælles mål.

Hvor langt de frivillige hos Militærmuseet i Odense er kommet, kan man ved selvsyn se på TV 2/FYN torsdag den 16. juni klokken 15.10-15.30, hvor Fyn Live sender direkte derfra.

Oversigt

    Oversigt