I det fynske folks tjeneste

Mindeceremonier aflyses: - Coronavirus bør ikke forhindre os i at sige tak

I år er det 75 år siden, at Danmark blev befriet. Det vil dog ikke blive fejret helt som planlagt på grund af coronavirus.

00:51

Fejringen af Danmarks befrielse den 4. maj bliver i år anderledes, end den plejer. Det officielle arrangement er nemlig aflyst. Video: Amanda Kieler Andersen / Foto: Alex Syrik

2020 markerer 75 året for beskeden om Danmarks befrielse den 4. maj 1945. Den bliver dog ikke markeret som planlagt.

- Det er med stor beklagelse at måtte meddele, at alle vores planlagte mindeceremonier d. 4. maj aflyses. Årsagen er, som alle ved Corona-virussen, så det vil være umuligt at gennemføre mindeceremonierne på lovlig vis, skriver Erik Hansen i en mail til TV 2/Fyn.

Blandt andet mindegudstjeneste, koncert og faneborg for at markere 75 året for Danmarks befrielse er blevet aflyst på grund af coronavirus, oplyser medstifter af 4. maj komiteen, Erik Hansen. Og det er ærgerligt, mener han. 

- Det er så trist, at man skal aflyse sådan noget. Der er jo stadig mange familier, der mistede deres kære i forbindelse med anden verdenskrig, siger han.

Ifølge Erik Hansen plejer der at dukke 6-800 mennesker op til mindehøjtidelighederne.

Læs også Johnny var to timer fra at bestå: Hvornår kan jeg komme op til min køreprøve?

Corona bør ikke forhindre os

Begivenheden er en vigtig markering af afslutningen på en mørk tid.

- Det er en tak for de 75 års frihed, for hvad de mennesker gjorde i de forbandende fem år. Jeg har jo selv oplevet det. For på det tidspunkt i 45, der var jeg 8 år, så jeg var udmærket klar over, hvad der skete omkring mig.

Selvom de planlagte arrangementer er blevet aflyst, vil dagen stadig blive markeret. Dog med lidt mere afstand.

4. Maj komiteen, der er ansvarlige for mindehøjtideligheden, kommer til at fejre frihedsdagen med en flagallé langs cykelstien i Ansgars Anlæg i Odense og opstille flag ved monumentet, hvor alle de allieredes flag indgår.

Desuden vil komiteen lægge en blomsterhilsen på de forskellige mindesteder, og de opfordrer andre til at gøre det samme.

- Jeg håber bare, at Odenses borgere kommer og lægger en buket eller sætter et lys i vindueskarmen for at takke dem, der gjorde noget for 75 år siden. Jeg synes virkeligt, at der er noget at sige tak for, siger Erik Hansen.

Læs også Bager modtager hundredvis af donationer - nu er der gratis is og kys til de ældre

Komitéens 25 års fødselsdag

75 året for befrielsen, var dog ikke det eneste, der skulle have været fejret den 4. maj. Også komitéens egen 25 års fødselsdag er blevet aflyst.

Komitéen blev stiftet i 1995 af Erik og to andre, efter de var medarrangører af et lignende arrangement. Arrangementet, der ifølge Erik Hansen var en stor succes, ville ikke blive gentaget af økonomiske årsager, og derfor ville de gøre noget.

-  Alle de mennesker, der er gået til for at få budskabet frem, dem mindedes vi først og så fejrede vi det, så blev vi enige om, at vi ville lave den her komité.

Nu, 25 år efter, er Erik alene med arbejdet, efter den sidste af hans medstiftere døde i januar. 

I stedet for at fejre fødselsdagen udgiver de et fødselsdagsskrift, som fortæller om de 25 år, komiteen har eksisteret. Desuden udgiver de en pin med komitéens logo, for at fejre deres 25 års fødselsdag.

 

Læs også Lægens svar: Det vil fynboerne vide om corona