Minister opfordrer til at droppe russisk balletbesøg

Minister beder statslige kulturinstitutioner droppe russiske aftaler. Andre kultursteder bør gøre det samme.

Opdatering
Clock26. feb 2022, kl. 12:02
Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener, at kulturministeren bør genoverveje mulighederne for økonomisk kompensation til arrangører, der vil aflyse russiske forestillinger i Danmark.

Forestillinger med den Russiske National Ballet bør aflyses. 

Sådan lyder en kraftig opfordring fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lørdag.

Den Russiske National Ballet skal efter planen fremføre Svanesøen flere steder i Danmark den kommende ude - blandt andet i Odeon i Odense på lørdag og inden da i Musikhuset i Aarhus.

Andre kultursteder bør også gennemgå deres programmer for den kommende tid.

- Jeg mener ikke, at nationalballetten fra Rusland bør optræde på dansk jord i en situation, hvor Rusland har angrebet et frit demokratisk land.

- Jeg kan ikke pålægge Musikhuset at aflyse forestillingen. Men det er klart min holdning, at den slags arrangementer ikke bør foregå i den nuværende situation. Lige præcis fordi det er nationalballetten, så mener jeg ikke, at det er noget, vi skal tillade på danske kulturinstitutioner.

Al samarbejde med Rusland skal stoppes

På det statslige kulturområde er Ane Halsboe-Jørgensens holdning klar.

- Jeg slår en streg på mit område og siger, at al samarbejde med det officielle Rusland på vores statslige institutioner skal ophøre.

- Mit ministerium har bedt de statslige museer som Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst om at gennemgå samarbejder og aftaler for at se, om der er aftaler med den russiske stat, der skal stoppes.

- Jeg mener ikke, vi kan have den slags kulturelt samarbejde med det officielle Rusland på nuværende tidspunkt, lyder det.

Ministeren opfordrer andre kultursteder til at kaste et kritisk blik på, hvad og hvem de har på programmet.

De bør overveje, hvad "man vil lægge navn til", siger hun.

- Det er den enkelte institution, der må træffe sin beslutning i det enkelte tilfælde. Der, hvor det handler om det officielle Rusland og officielle samarbejder, mener jeg, at det er ret klart.

- Men der kan være mange forskellige situationer, hvor den enkelte institution må lægge et kritisk blik på, hvad man vil lægge navn til. Man må vurdere det enkelte tilfælde, siger ministeren.

Russisk operasanger aflyste

Om mulighed for kompensation for aflysninger siger hun:

- Det er ikke sådan, vi kan gøre det. Men der er en klar opfordring fra mig til at se programmerne efter i sømmene.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil dog tage kontakt til kulturministeren og bede hende overveje mulighederne for kompensation til arrangørerne, der er havnet i en rigtig dårlig situation.

- Jeg vil opfordre hende til at lave en lille pulje. Arrangørerne har jo ikke haft nogle intentioner om dette, da de bookede Den Russiske National Ballet.

- Det er nok begrænset, hvor mange russiske arrangementer der er i Danmark, og jeg tænker dermed ikke, at det vil tømme statskassen. Dog kan det være et lille, men symbolsk vigtigt signal at sende over for magthaverne i Rusland, siger Peter Rahbæk Juel.

Fredag skulle den verdensberømte russiske operasanger Anna Netrebko have optrådt i Musikhuset Aarhus. Netrebko endte dog med selv at aflyse.

- På grund af den nuværende situation (i Ukraine, red.) besluttede vi at aflyse koncerten i aften. Det er meget triste dage, og vi er dybt bekymrede for alle involverede menneskers velbefindende, lød det i en udtalelse fra Netrebko.

Hun henviste til krigen mellem Rusland og Ukraine, der brød ud, da Rusland natten til torsdag invaderede den ukrainske nabo.