I det fynske folks tjeneste

Musikjournalister: Kim Larsen var en inspiration

På den anden side af Øresund synger mange med på Gasolins og Kim Larsens sange. Her er der sorg over hans død.

00:16

Kim Larsen optrådte med Kjukken sidste gang på fynsk grund, da han og bandet spillede 24. august på Valdemar Slot på Tåsinge. Optagelse her er fra den koncert. Video: Solveig Fuglestad

Kim Larsen og Gasolin' var en stor inspiration for mange andre rockbands, også i Sverige.

Det siger den svenske musikjournalist Stefan Wermelin, efter at nyheden om Larsens død også har skabt store overskrifter i Sverige.

- Han var en stor inspirationskilde for mange andre bands, siger Wermelin, som fremhæver de tidlige år med Gasolin.

- Det var et stadionrockband, men med en anden stil. Gode, melodiske rocksange, god udstråling og en god sanger med en meget karismatisk stemme, siger han.

Opdatering

  • 30. sep 2018 kl. 15:35 Opdateret med indsat artikel om Kim Larsen og Gasolin's indflydelse på det danske sprog. Artiklen er indsat nederst i teksten.

Wermelin beskriver Kim Larsen som en kunstner, der altid leverede kvalitet.

- Han havde en attitude, som man skal have inden for rockmusikken. Det handler ikke kun om at synge godt, men også med det rette udtryk, og det havde han absolut, siger den svenske musikjournalist.

Han tilføjer, at Kim Larsen var populær i især Skåne og Malmø, og også på den side af Øresund kan folk synge med på "Hvad Gør Vi Nu, Lille Du?", som blev et af Gasolins store hits i Sverige.

Kim Larsen har jævnligt spillet koncerter i det sydlige Sverige.

Læs også Nationalskjald Kim Larsen er død

Han samarbejdede også med svenske musikere, blandt andre Mats Ronander, der modtager nyheden om Larsens død med stor sorg.

- Jeg kommer til at savne ham vældigt meget. Vi var gode venner, og det her er forfærdeligt trist at høre, siger Ronander.

Han og Kim Larsen synger duet i sangen "Gör Mig Lycklig Nu" fra 1992.

Den danske sanger var også populær i Norge, hvor han denne sommer skulle have spillet syv koncerter. De blev dog aflyst på grund af Larsens dårlige helbred.

Musikjournalist Yan Friis siger til den norske radio NRK, at Gasolin og Kim Larsen har betydet meget for nordmændene. Her havde hans fans et nært forhold til både Larsens musik og den indstilling, han havde til livet.

- Folk opfattede ham som lidt radikal, lidt liberal og lidt hippie, siger Friis.

Læs også Portræt: Danmarks største gavflab har sunget sin sidste sang

Kim Larsen og Gasolin' skabte det danske rocksprog

Kim Larsen og Gasolin' var med til bane vejen for dansk rock. Den nu afdøde kunstner ligger helt i toppen af ranglisten, når det handler om dansk rock.

Det forklarer Klaus Lynggaard, der er forfatter, musikkender og tidligere rockanmelder.

- I 1970'erne skabte han sammen med gruppen Gasolin' et dansk rockudtryk. Han tog den gennemamerikanske musikform og gav den en drejning, fortæller Klaus Lynggaard og fortsætter:

- Det var et troværdigt, fyldigt, sjovt og poetisk dansk udtryk. Man kunne ikke andet end at tænke: Det sidder lige i skabet.

Han forklarer, at Gasolin' satte ord på og kunne udtrykke nogle af de tanker og følelser, som han selv gik rundt med dengang.

- Han vil nok blive husket som en af rockepokens helt store. Jeg vil tro, at han har skrevet fem-seks sange, der simpelthen vil blive en del af vores arvemasse, siger han.

Her nævner Lynggaard blandt andet "Kvinde min", "Langebro" og "Familien skal i skoven". 

Kim Larsen kunne tale til folket, han gik fra at være en solist til at være en form for familieentertainer, forklarer Lynggaard og påpeger, at han gav datidens ungdom en stemme og en identitet.

Ifølge Henrik Milling, der er radiovært, vil Kim Larsen blive husket for at fortælle danskernes historie i øjenhøjde med befolkningen. 

Han fremhæver også, at hans værker vil vare ved.

- Man vil for evigt bruge hans sange til bryllupper, begravelser og fester i det hele taget. Han er en del af alle danskeres familie, fortæller Henrik Milling.

Han fortalte ungdommens fortælling fra 1970'erne og 1980'erne, men ifølge Milling, er det ikke kun Kim Larsens egen generation, han har haft betydning for. 

- Hvis man tror, at han kun er relevant for hans egen generation. Så har man forstået Kim Larsen dårligt. Kim Larsens sangskat rækker så meget videre, siger Milling. 

Teksterne og tonesproget var enkelt. Det gav lytteren et billede og en historie, som kun få var i stand til at give, forklarer Milling. 

- Det er nærmest fornærmende enkelt, meget af det han har lavet. Men nøj, hvor det virker. Det er dér, at det bliver kunst, siger han.

Kim Larsen sov ind søndag morgen efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.
Se mere