I det fynske folks tjeneste

Muslimsk skole i Odense mister statstilskud og lukker

Den muslimske friskole Roser Skolen i Odense mister sit statstilskud med øjeblikkelig virkning og skal tilbagebetale millioner. Skolen lukker dermed.

Efter en langstrakt tilsynssag står det nu klart, at Roser Skolen på Slettensvej i det nordlige Odense må lukke.

Roser Skolen har den 27. juni 2019 modtaget den endelige konklusion fra Styrelsen for Uddannelse og Kvalitets,  STUK, tilsynssag. Og efter den afgørelse ser skolen ikke andre muligheder end at lukke.
 
- Det er Roser Skolens opfattelse, at STUK lægger for stor vægt på påståede forhold, de ikke selv har observeret, men som de ukritisk har inddraget i rapporten. STUK har således ikke kunne bekræfte påstandene i hverken deres anmeldte eller uanmeldte tilsynsbesøg, skriver skolen i en pressemeddelelse.
 
- På baggrund af STUKs afgørelse og dermed bortfald af tilskud, ser skolen sig nødsaget til at lukke. Skolen har klaget til Ombudsmanden, skriver skolen videre.

I følge en aktindsigt som avisen Berlingske har fået, skal skolen samtidig tilbagebetale mere end 6,4 millioner støttekroner.

Læs også Venstre: Stop buskørsel til muslimsk friskole

Bøger om flerkoneri

I følge avisen er der blevet rejst spørgsmål om social kontrol og kønsopdelt undervisning, lige som der er på skolen er fundet bøger om flerkoneri og muslimske kvinders påklædning. Undervisningen i dansk er også utilfredsstillende, lyder konklusionen.

Endelig lyder det, at tilsynsmyndigheden er bekymret for, om skolen reelt styres af en fond stiftet af den omstridte Odense-imam Abu Bashar.

I begrundelsen for afgørelsen lyder det ifølge Berlingske, at der ikke er tilstrækkelig med sikkerhed for, at skolen lever til friheds- og folkestyrekravet.

Eksempelvis skal en lærer have fortalt tilsynet om en pige i udskolingen, hvor forældre ønskede, at skolen skulle begrænse hendes adgang til at skrive med en dreng ved at begrænse hendes adgang til telefon og computer i skoletiden. Ifølge læreren støttede flere lærere forældrene i det.

Skolens bestyrelsesformand, Smain Benyrbah, har ikke ønsket at kommentere afgørelsen over for Berlingske. Han henviser i stedet til skolens kommentar på hjemmesiden.

Roser Skolen

Pressemeddelelse fra Roser Skolen:

 

"Roser Skolen har 27/6-2019 modtaget den endelige konklusion på Styrelsen for Uddannelse og Kvalitets (STUK) tilsynssag.  
 
Den endelige afgørelse består af to dele. Således fremstår løse påstande side om side med faktiske observationer. Denne blanding er med til at skabe et billede af en skole, der ikke ønsker at leve op til Friskoleloven. Dette kunne ikke være længere fra sandheden. Trods det, at Roser Skolen i sit høringssvar dementerer de løse påstande, og skolen fremlægger dokumentation, der utvetydigt underbygger dette, har styrelsen ikke fundet anledning til at ændre sin afgørelse. Roser Skolen anerkender STUKs observationer og har løbende rettet op på de kritikpunkter, STUK har anført enten i forbindelse med deres besøg eller i deres foreløbige rapporter, men dette pålægges ingen betydning i den endelige rapport.
 
Af konklusionen fremgår det, at STUK også baserer sin vurdering på forhold, der er blevet rettet og således ikke længere er gældende. Alligevel stiller styrelsen spørgsmålstegn ved, om skolen fremover vil leve op til Stå mål med-kravet.
 
Det er Roser Skolens opfattelse, at STUK lægger for stor vægt på påståede forhold, de ikke selv har observeret, men som de ukritisk har inddraget i rapporten. STUK har således ikke kunne bekræfte påstandene i hverken deres anmeldte eller uanmeldte tilsynsbesøg.  
 
På baggrund af STUKs afgørelse og dermed bortfald af tilskud, ser skolen sig nødsaget til at lukke. Skolen har klaget til Ombudsmanden."

 

Kilde: Roser Skolen