Nanna er på vej tilbage til ungdomslivet: Hundehelten Hector reddede hende

Nanna lider af angst og PTSD, og hun har svært ved at klare de helt basale hverdagsopgaver. Men så fik hun sin psykiatriske servicehund Hector, der har hjulpet hende ud i samfundet.

Angst, PTSD og mange timer brugt indenfor på værelset. Det har været virkeligheden for 19-årige Nanna Märcher i mange år. 

For flere år siden fik hun konstateret angst og senere hen også PTSD efter en traumatisk hændelse.

Hendes ungdomsliv blev sat på pause, og hun kom stort set ikke udenfor hjemmets fire vægge.

- Mine diagnoser forhindrer mig på den måde, at jeg ikke kan komme ud som alle mulige andre unge. Jeg kan ikke bare gå op og handle, tage på café eller på natklub. Det er de helt basale ting, siger Nanna Märcher. 

En stor redning 

Men hjælpen var på vej. 

Efter længere tids cirkulation i systemet og ophold på behandlingshjem, mente Nannas mor, at der måtte tages andre midler i brug. 

Derfor fik Nanna en ny ven i 2022. Han hedder Hector. Hendes helt egen hund i racen eurasier, der skal agere psykiatrisk servicehund. Det er han under uddannelse til at blive.

- Hector hjælper mig på den måde, at han kan tage med mig i supermarkedet og i butikker, tage offentlig transport og komme ud i samfundet, siger Nanna Märcher.

Og nu kommer Nanna mere ud, end hun førhen har kunne. Blandt andet fordi Nanna går til træning med Hector, og sammen er de ved at øve sig i at tage på indkøbsture og cafébesøg. 

Effekten af en servicehund hos psykisk sårbare personer


Ifølge Nannas mor er der også kun positive ting at sige om Hector, som har forandret Nannas liv til det bedre. 

- Han har reddet Nannas liv. Hvis Hector ikke havde været der, så tror jeg heller ikke, at Nanna havde været her i dag, fordi hun havde det så dårligt. Hun var en pige, der slet ikke kunne komme ud ad døren. Det kan hun nu sammen med Hector, siger Randi Märcher, der er mor til Nanna.

Vejen tilbage til ungdomslivet

Inden Nanna fik Hector, har hun ikke turde at have drømme for fremtiden. Det tør hun nu. 

- Når Hector er uddannet, kommer han til at hjælpe mig meget med de første skridt. Mit ønske er, at jeg kan sige, at jeg bruger Hector i starten, og jo bedre jeg får det, jo mere kan Hector få lov til at slappe af, siger Nanna Märcher.

Selv drømmer hun om at starte en hundekennel og blive hundetræner. 

Hector er blandt andet ved at øve indkøbsture. Her kan han gøre Nanna rolig, hvis hun bliver utryg, og han kan også skærme hende for mennesker, hvis han kan mærke, at det er det, hun har brug for.
Hector er blandt andet ved at øve indkøbsture. Her kan han gøre Nanna rolig, hvis hun bliver utryg, og han kan også skærme hende for mennesker, hvis han kan mærke, at det er det, hun har brug for.
Foto: Sophie Frederikke Gommesen. Grafik: Stine Mørch


For ikke så længe siden begyndte Hector at træne med vest, og det betyder også, at han er ét skridt tættere på certificeringen. 


quote På et tidspunkt kan det være, at Hector har hjulpet mig så meget, at jeg få et flexjob

Nanna Märcher


- Sammen med Hector skal Nanna ud at leve det ungdomsliv, hun ikke har kunne leve. Mit håb er, at hun vil komme så tæt på et normalt ungdomsliv som muligt og være uafhængig af mig, siger Randi Märcher. 

Den holdning deler Nanna også. Hun ser frem til at blive mere selvstændig og dermed ikke have brug for sin mor i samme grad. 

- Senere hen kan det være, at Hector har hjulpet mig så meget, at jeg måske kan få et flexjob, siger Nanna Märcher. 

Den endelige certificering venter

Maya Wulffsberg, der uddanner og certificerer psykiatriske servicehunde igennem foreningen Trinitas, frygter ikke den endelige certificering af Hector. 

Ifølge hende klarer han det rigtig godt, og han har supergode forudsætninger for at hjælpe Nanna tilbage til ungdomslivet.

- Hector hjælper eksempelvis Nanna i butikken ved at skærme hende, så hun ikke føler andre er så tæt på hende. Han er med til at give hende et mere selvstændigt liv, så hun kan gøre ligesom alle andre, altså gå i butikker, gå til bageren og mødes med venner på en café, siger Maya Wulffsberg. 

Hos Trinitas har de fokus på, at hund og ejer arbejder sammen, så de kan lære af hinanden og hjælpe hinanden igennem hverdagens udfordringer - som kan ende med ikke at være udfordringer, fordi de har hinanden. 

Og det er præcis støtte til hverdagens opgaver, Nanna har brug for, og det kan Hector hjælpe hende med. 

- Når Hector er blevet certificeret, kommer Nanna til at få så meget frihed. Hun kommer til at kunne deltage i et socialt liv. Bare det at kunne komme ud ad døren og gå nogle ture. Det kommer til at give hende - og Hector - et frit liv, så hun kan være ung, siger Maya Wulffsberg. 

Oversigt

    Oversigt