I det fynske folks tjeneste

Natarbejde: Robot skal aflaste ansatte med gulvvask

Rengøringsansatte i Odense Idrætshal kan slippe for nedslidende arbejde. En gulvvaskrobot er nemlig hyret. Tiltaget frigiver tid til dagaktiviteter.

00:28

Rengøringsansatte i Odense Idrætshal kan slippe for nedslidende arbejde. En gulvvaskrobot er nemlig hyret. Tiltaget frigiver tid til dagaktiviteter.

Odense Idrætshal har fået en ny kollega. En gulvvaskrobot skal nu til at klare vasketjansen på det store gulvareal.

Og det er en kæmpe fordel, mener Beskæftigelsesformand Jane Jegind, der peger på det arbejdsmiljømæssige, som en af de vigtige faktorer. 

- Det er en stor gevinst for alle parter, at vi kan lave mere af denne her slags, hvor vi kan fjerne monotome nedslidende arbejdsstillinger, konstaterer hun.

Det er den odenseanske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics, der leverer den automatiserede rengøringsmedarbejder. Og i de kommende 12 måneder, har Odense Kommune lejet robotten til den nette sum af 35.000 kroner om måneden, med et yderligere servicegebyr på 3333 kroner om måneden, som indebærer en fysisk og telefonisk helpdesk.

Robotten aflaster personalet

Læs også Robot vasker gulvet

Før robottens ankomst måtte medarbejderne selv tage den lange tur henover gulvet i hallen, som er hårdt, når man gør det mange timer om dagen, og det slipper de nu for. 

Der er også andre fordele ved robotten, mener Hans Ole Udby, der er Teamleder i hallen.

- Robotten kan køre om natten, så vi nu kan frigive nogle timer om dagen til aktivitet i hallen i stedet for gulvvask, konstaterer han.

Robotten skal blot sættes i gang, og derefter er den selvkørende i op til to timer, hvor den let svinger sine mopper henover det harpiksramte gulv. 

Robotten overtager ikke arbejdspladser

Jane Jegind pointerer, at det ikke er for at spare på mandskabet, at man overvejer, at investere i robotter. 

- I stedet kan rengøringspersonalet koncentrere sig om andre opgaver, og specialiserer sig der. Der er andre fordele ved en robot. Den kan for eksempel køre på tidspunkter i døgnet, hvor hallen er lukket i stedet for vi lukker hallen, for at få gjort den ren i dagstimerne, fortæller hun.

Odense Kommune tester på nuværende tidspunkt to robotter, hvor den anden vasker gulvet på Hunderupskolen.

I testperioden er prisen 35.000 kroner om måneden for de to robotter, og hvis Odense Kommune vælger at købe dem er den endelige pris 260.000 kroner.