Naturfredningsforening chokeret over ulovlige udledninger fra gartnerier: - Det er en meget alvorlig situation

I Danmarks Naturfredningsforening Odense havde man en opfattelse af, at der var kommet styr på udledningen af giftige pesticider fra gartnerierne i Odense. – Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle, siger formanden.

Miljøet og naturen er den store taber, når mange af gartnerierne i Odense fortsat udleder giftige pesticider og gødningsrester til nærliggende vandløb.

Fyens Stiftstidende og TV2/Fyn har afdækket, hvordan omkring 100 gartnerier fortsat mangler at blive miljøgodkendt og at der stadig kan måles alt for store koncentrationer af giftige pesticider i nærliggende vandløb.

Og den afdækning er kommet bag på folkene i Danmarks Naturfredningsforening i Odense, hvor man har haft opfattelsen af, at der var kommet styr på udledningerne fra gartnerierne, der for alvor blev sat på dagsordenen, da kommunen selv kortlagde området helt tilbage i 2017.

quote Man vælger sommetider ligesom at lukke øjnene for tingene. Det er vigtigere med arbejdspladser

Kjeld Sandby Hansen, formand, Danmarks Naturfredningsforening Odense

- Jeg er først og fremmest overrasket. Det må jeg sige. Jeg troede, at man var godt på vej til at få stoppet udledningen af pesticider fra gartnerierne. Men det her viser jo noget helt andet, siger formand Kjeld Sandby Hansen.

I forbindelse med de netop afsluttede budgetforhandlingerne blev kommunens indsats med et særligt gartneriteam forlænget med en bevilling på 1,4 millioner kroner over de næste fire år. Afdelingsleder Boie Frederiksen erkendte dog, at det ikke var sikkert, at man ville være i mål med at få stoppet udledningerne på det tidspunkt.

- Jeg tænkte, at det handlede om, at man lige manglede det sidste. Men nu kan jeg så læse, at man ikke engang selv tror på, at man har fået stoppet udledningerne om fire år. Det er stærkt bekymrende, siger Kjeld Sandby Hansen.

Urimelige hensyn til gartnerierne

Kjeld Sandby Hansen peger på, at udledningerne af pesticider både kan påvirke Odense Fjord og Odense Å, hvor man med den anden hånd bruger millioner af skattekroner på at sikre vandkvaliteten.

Giftige gartnerier

Derfor opfordrede naturfredningsforeningen allerede i 2017 til, at kommunen strammede grebet om gartneriernes udledning.

- Man vælger sommetider ligesom at lukke øjnene for tingene. Det er vigtigere med arbejdspladser. Og miljøet - det er lidt overdrevet. Men det er sgu for dårligt, lød det fra daværende formand Kurt Due Johansen og det budskab er der åbenbart behov for at gentage, mener Kjeld Sandby Hansen:

- Det virker grotesk, at man tilsyneladende har så svært ved at få lovliggjort produktionen på gartnerierne. Det tyder unægtelig på, at hensynet til erhvervet spiller en alt for stor rolle. Det er en meget alvorlig situation, hvor miljøet desværre bliver den store taber, siger han.

Fund af insekt- og svampemidler