I det fynske folks tjeneste

Nedtælling: Politisk kamp om kunstuddannelse

Det Fynske Kunstakademi står snart uden både lokaler og kommunalt tilskud. Men nu vil Radikale sikre uddannelsens fortsatte eksistens.

00:53

Video: Masoud Pouia

På øverste etage af Brandts træder man ind i en verden af stof, maling, skitser og arbejdsborde.

Her holder Det Fynske Kunstakademi til, men rektor Lars Bent Petersen er allerede ved at tælle ned til dagen, hvor det hele skal ud derfra.

- I princippet udbetaler vi de sidste lønninger den 31. juli 2018, hvis vi ikke finder nogen løsning, siger han.

Hvis man vil være en kulturby, så er det ikke nok at lave events. Så skal man også have kulturuddannelserne og vækstlaget inde i sin by

Susanne Crawley Larsen, byrådsmedlem for Radikale, Odense

Det er skæringsdatoen sat af Odense Kommune. Fra den dag kan akademiet ikke længere bruge lokalerne på Brandts, som har været stillet gratis til rådighed af kommunen.

Samme dato slutter også aftalen om det årlige tilskud på cirka 1,7 millioner kroner fra Odense Kommune.

Og når kommunens tilskud falder væk, gør statens det automatisk også. Staten giver 1,4 millioner kroner årligt under forudsætning af, at kommunen mindst giver et tilsvarende beløb. 

Læs også Uvis fremtid for nyuddannede kunstnere

Da huslejen har en værdi af 1,3 millioner kroner, forsvinder akademiets indtægter på 4,4 millioner kroner på én og samme dag.

En reel lukning af Det Fynske Kunstakademi, der ellers har uddannet kunstnere i byen siden 1944, heriblandt den internationale musikstjerne MØ.

Radikale vil redde akademiet

Men nu vil Radikales medlem af byrådet, Susanne Crawley Larsen, arbejde for at finde en løsning.

- Vi skal have et Odense, hvor der også i fremtiden er et kunstakademi. Hvis man vil være en kulturby, så er det ikke nok at lave events. Så skal man også have kulturuddannelserne og vækstlaget inde i sin by, siger Susanne Crawley Larsen.

By- og Kulturudvalget har kunstakademiet på dagsordenen den 26. september, men det forholder Susanne Crawley sig ikke til. Hun vil allerede nu tage emnet med til budgetforhandlingerne i borgmesterforvaltningen, så akademiet kan blive sikret uden om By- og Kulturudvalget. 

Læs også Kunstudstilling forvandler odenseanerne til storbymennesker

Blandet politisk modtagelse

Socialdemokraterne vil gerne være med til at arbejde hen imod en løsning.

- Vi har et kunstakademi, og det skal vi beholde. Odense er en storby, og vi skal også have råd til et kunstakademi, ligesom København og Aarhus har. Vi skal sørge for, at vi har en fødekæde ind i kulturlivet, siger Anders W. Berthelsen, der er socialdemokratisk medlem af By- og Kulturudvalget. 

Venstres By- og Kulturrådmand, Jane Jegind, er mere afventende.

- Forvaltningen er nu i gang med at beskrive, hvad der overhovedet er muligt inden for lovgivningens rammer. Og den dagsorden vil jeg gerne se, inden jeg tager stilling til, hvad vi overhovedet kan, siger Jane Jegind.

Jane Jegind henviser til, at det ikke ligger som en traditionel kommunal opgave at finansiere en uddannelsesinstitution. By- og Kulturforvaltningen er derfor nu ved at analysere, hvor man står i forhold til lovgivningen. 

Læs også Kunstfond jagter skulptur-skrottere: Erstatningssag på vej

Økonomien bremser

Det Fynske Kunstakademi har været i dialog med andre uddannelsesinstitutioner om en fælles lokaleløsning, men økonomien har hele tiden været en stopklods.

Rektor Lars Bent Petersen håber på ny politisk opbakning. Det ville give nye muligheder for både akademiet og byen, mener han.

- Vi kunne lave den nye, moderne kunstuddannelse. Fremtidens kunstuddannelse med basis i Odense, siger Lars Bent Petersen.

Det Fynske Kunstakademi

  • Det Fynske Kunstakademi er en længere videregående uddannelse af fem års varighed. Den selvejende institution har omkring 60 studerende og er beliggende i Brandts-komplekset i hjertet af Odense.
  • Omdrejningspunktet er den workshopbaserede undervisning og samarbejdet mellem studerende på tværs af kunstneriske medier og studieår.
  • I undervisningen lægges vægt på en eksperimenterende tilgang til kunstuddannelsen med henblik på at give de studerende det bedst mulige udgangspunkt for at udvikle en professionel og kritisk kunstnerisk praksis i en globaliseret verden.
  • Uddannelsen har eksisteret siden 1944.
Kilde: Det Fynske Kunstakademis hjemmeside