Nu skal det være: Flere Odense-indvandrere skal i job

Odense har Danmarks dårligste beskæftigelsesfrekvens for ikke-vestlige invandrere. Nu skal der ske noget, mener Odenses Beskæftigelses- og Socialudvalg.

Kun godt halvdelen af de ikke-vestlige indvandrere var i job i 2020. 

For danskerne gjaldt det tre ud af fire.

Værst ser det ud for ikke-vestlige kvinder, hvor 55 procent var udenfor arbejdsmarkedet, mens 47 procent af mændene ikke var i beskæftigelse.

Odense er fortsat det sted i landet, hvor beskæftigelsesfrekvensen er den dårligste for ikke- vestlige indvandrere, men nu skal en ekspertgruppe komme med forslag til, hvordan tingenes skæve tilstand kan ændres.

- Vi skal gøre det bedre, det skylder vi både de ikke-vestlige, der er vokset fast i kontanthjælpssystemet, vi skylder det til de odenseanske skatteborgere, og vi skylder det til de virksomheder, der lige nu tørster efter kvalificeret arbejdskraft, siger Christoffer Lilleholt (V), der er Beskæftigelses- og socialrådmand.

En kommission skal næste sommer have et klart bud på, hvordan kan man udnytte den øjeblikkelige opdrift i beskæftigelsestallene til også at smitte af på den ikke-vestlige del af Odenses indbyggere.

Fast indkomst

For alle er enige om, at der er tale om en win-win situation, hvis man kan få flere ikke-vestlige indvandrere i job.

En fast indkomst påvirker selvværdet og giver en position som rollemodel for efterfølgende generationer. Det skaber bedre integration og smitter af på den kommunale økonomi. Samtidig hjælper man virksomhederne med at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

Nøgletal for 18-66 årige med ikke-vestlig herkomstUge 44  - 2021Uge 44 - 2022
Offentligt forsørgede i alt 56665891
Jobparate ledige 8451073
Ikke arbejdsmarkedsparate 20791935
Førtids- og seniorpension 27422883
Selvforsørgende12197 12940
I alt1786318831
Andel på offentlig forsørgelse31,7 procent31,3 procent
Odense Kommune - omfatter både indvandrere og efterkommere.

I øjeblikket er andelen af ikke-vestlige indvandrere på offentlig forsørgelse på 31,3 procent.  

Ekspertgruppen skal blandt andet kigge på effekten af en række igangværende projekter og vurdere, om der kan skabes anderledes rammer for iværksætteri.

- For at finde de rigtige løsninger har vi brug for friske øjne og skarpe hjerner. Derfor er det så godt, at vi nu nedsætter en ekspertgruppe til at kigge på problemer, siger Christoffer Lilleholt.

Sagen behandles i Beskæftigelses- og Socialudvalget i Odense Kommune som led i kommunens nye beskæftigelsesstrategi: "Flere odenseanere i arbejdsfællesskabet".

Siden 2020 er ledigheden faldet med over to procentpoint, erhvervsfrekvensen er steget med over to procentpoint, og afstanden til landsgennemsnittet for både ledighed og erhvervsfrekvens er løbende blevet indsnævret. 

Den nye beskæftigelsespolitik styrker og målretter indsatsen for at særligt unge, ikke-vestlige medborgere, sygemeldte og borgere med en funktionsnedsættelse bliver en del af arbejdsfællesskabet.

Fordomme og virkelighed om ikke-vestlige indvandrere stemmer ikke altid overens. Tre ud af fire danskere tror nemlig, at det går langt værre, end det reelt gør.

Oversigt

    Oversigt