Nu tager politikerne fat på bandeproblem: Frygt, trusler og smadrede biler i Odenses kolonihaver

Bandekriminalitet, ulovlig helårsbeboelse og stråmandsvirksomhed i Odenses kolonihaver skal stoppes. Borgmester holder møde fredag med haveforeningsformænd, politidirektør og politiske spidser.

Frygt, trusler, vold og hærværk plager flere af Odenses kolonihaver. Bandekriminelle opererer i haverne. Samtidig vælger flere borgere at bo i haverne året rundt, selvom det er ulovligt.

Men nu skal ulovlighederne altså have kamp til stregen.

quote Vi har medlemmer i vores haveforening, der er bange. De tør ikke sige noget. For de ved godt, at hvis de siger noget om banderne, så bliver deres biler brændt

Tina Christensen, formand, Haveforeningen Martins Minde

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afholder fredag et dialogmøde, der skal afdække problemernes omfang, udpege mulige løsninger og ikke mindst placere ansvaret hos rette myndighed.

Formændene for Odenses haveforeninger er inviteret, og det samme er beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF), by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) og politidirektør Arne Gram. 

Ifølge Tina Christensen, der er formand for haveforeningen Martinsminde i det nordøstlige Odense, så er der nok at tage fat på.

- Vi har medlemmer i vores haveforening, der er bange. De tør ikke sige noget. De fortæller det til mig, og så skal jeg gå videre med det. For de ved godt, at hvis de siger noget om banderne, så bliver deres biler brændt. Eller deres kolonihaver for den sags skyld, siger Tina Christensen.

Sådan så det ud, da TV 2Fyn tilbage i juli forsøgte at afdække situationen i kolonihaverne.
Fotograf: Niels Anton Gyde

Skuffet formand

Tina Christensen er skuffet over kommunens indsats hidtil. 

- Vi har længe haft problemer med kriminelle ude hos os. Kommunen lovede os, at de ville sætte ind. Men politiet kom bare til en enkelt razzia, og så var de væk igen. Det løser jo ikke problemet, siger Tina Christensen.

Andre formænd fortæller om eksempler på stråmandsvirksomhed, hvor enkeltpersoner ejer flere kolonihaver, som de så lejer ud. Flere virksomheder har også adresse i byens kolonihaver.

Men nu tager borgmester Peter Rahbæk Juel (S) altså affære.

-  Når jeg indkalder til det her møde, så handler det om de historier, der har været fremme igen den seneste tid om kriminelle og illegale aktiviteter i nogle af byens kolonihaver. Og jeg synes ikke, at vi som kommune kan lade de frivillige haveforeninger stå alene med den udfordring.  

I første omgang handler mødet om deling af viden.

- Jeg har inviteret politiet og de berørte haveforeninger, fordi jeg ser det som en mulighed for at dele viden parterne imellem, så vi kan finde de rigtige løsninger. Det er klart, at når vi presser banderne et sted i byen, så søger de andre steder hen. Men der skal vi så også være klar til at presse dem, siger borgmesteren.

Narkohandel i kolonihaver

Fyns Politi bekræfter eksempler på narkohandel og utryghedsskabende adfærd i de odenseanske kolonihaveforeninger.

Tidligere på sommeren resulterede et besøg i en af kolonihaverne i forbindelse med TV 2 Fyn-optagelser da også i et verbalt overfald fra en kolonihavebeboer, der følte sig udstillet som kriminel.

- I må kraftedme ikke f… filme ind i min f… kolonihave. Det er jeg pisseligeglad med, lød det dengang fra manden, der truede med at ødelægge TV 2 Fyns kamera.

- Jeg smadrer ikke nogen, men jeg smadrer kameraet. Det har jeg fuldstændig ret til, hvis I ikke sletter overvågningen, fortsatte han.

Byrådsmedlem Claus Skjoldborg (S) langede dengang ud efter by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt. Han mener, at det er venstrerådmandens ansvar at stoppe kriminaliteten i kolonihaverne.

Ulovlig helårsbeboelse

Samtidig mener Claus Skjoldborg, at det er By- og Kulturforvaltningens ansvar at sikre, at borgere ikke bor året i byens kolonihaver, da det er ulovligt.

En opgørelse viser, at 960 odenseanere har fast folkeregisteradresse i en kolonihave. Af dem er 354 på offentlig forsørgelse.

Rådmand Christoffer Lilleholt deltager også i mødet fredag. 

- Vi har brugt sommeren på at få overblik over, hvem der har ansvaret for hvad. Og der er det rigtigt, at min forvaltning har ansvaret for, at der ikke sker overbebyggelse. Altså at der ikke bygges større end tilladt i kolonihaverne, siger Christoffer Lilleholt. 

Men det er altså ikke alle lovovertrædelser, han kan løse.

- Hvad angår ulovlig helårsbeboelse, så er det en opgave, vi bliver nødt til at løse sammen med Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. For mange af dem, der bor i kolonihaverne året rundt, er på offentlig forsørgelse. Det tyder på, at det er mennesker, som vi ikke har formået at skabe plads til andre steder i byen. Og jeg vil ikke være med til at sætte socialt udsatte på gaden uden at tilbyde dem et alternativ, siger Christoffer Lilleholt.

Bandekriminaliteten kan han heller ikke stoppe alene.

- Kommunens samarbejde med politiet går gennem kredsrådet, og det er kun borgmesteren, der sidder med der. Det er ham, der har den kontinuerlige kontakt med politiet. Så jeg håber virkelig, at Peter Rahbæk Juel tager problemet op i kredsrådet og lægger pres på politiet for at få dem til at løfte opgaven. 

Peter Rahbæk Juel er imidlertid ikke helt enig med Christoffer Lilleholts udlægning af ansvarsfordelingen.

- Jeg synes egentligt ikke, at diskussionen om, hvor ansvaret ligger, er voldsomt relevant. Det er vigtigere, at vi som politikere står skulder ved skulder. Når det er sagt, så ligger tilsynet med Odenses kolonihaver entydigt hos By- og Kulturforvaltningen, siger Peter Rahbæk Juel.

Splittede haveformænd 

Det er imidlertid ikke alle haveformænd, der er imod ulovlig helårsbeboelse. 

Tina Christensen fra Martinsminde mener, at kommunen burde gøre det lovligt at bo i byens kolonihaver året rundt.

- De kan jo bare indføre ejendomsskat, så skal vi nok betale det. Så kan det være, at der også bliver råd til ordentlig kloakering, siger hun.

Poul Carlsbæk, der er formand i haveforeningen Haugstedsminde er imod helårsbeboelse. 

Han mener desuden, at lovgivningen er vildledende, idet det faktisk er lovligt at have folkeregisteradresse i sin kolonihave.

- Det giver jo ikke mening, at man kan få folkeregisteradresse i sin kolonihave, da man jo i praksis burde opholde sig mest i sin helårsbolig, siger Poul Carlsbæk.

Kolonihavemødet slutter ifølge planen klokken 14.

Oversigt

    Oversigt