I det fynske folks tjeneste

Ny afsløring i Odense: - Det er vildt ophidsende

Arkæologerne udgraver Lotzes gamle apotekerhave, og under jorden venter muligvis en større overraskelse end ventet.

00:30

Odense Bys Museer har fået lov til at udgrave Lotzes gamle apotekerhave, inden der skal anlægges et nyt H.C. Andersen-museum. Udgravningen viser store hemmeligheder om det gamle Odense. Video: Søren Stjerne Schmidt

Der er gang i spader, skovle og pensler i Gustav Lotzes gamle apotekerhave.

Arkæologer fra Odense Bys Museer er i fuld gang med udgravningen af haven ved H.C. Andersens Hus i det centrale Odense, og under den mere end 200 år gamle jord gemmer sig hemmeligheder, der kan få en arkæolog i ekstase.

- Hvis der er lægeplanter, er det sådan set vildt ophidsende, mener museumsinspektør Jakob Tue Christensen.

Læs også Ænder evakueret: - Havde vi ventet 14 dage, var de døde

02:01 Luk video

Resterne af en brønd i haven har særligt tiltrukket arkæologernes opmærksomhed. Den kan nemlig afsløre, at haven måske er endnu ældre, end arkæologerne hidtil har troet. 

- Fra brønden kan vi hente informationer ud omkring blandt andet, hvilke planter der har groet her. Det vil muligvis bringe Lotzes apotekerhave helt tilbage til middelalderen, fortæller Jakob Tue Christensen. 

Afsløringer i mulden

Mulden i den gamle have har allerede afsløret flere ting om Gustav Lotze. Blandt andet havde han helt styr på, hvilke planter der voksede bag apoteket.

- Han har været en systematisk mand med orden i tingene. Han har haft plantepinde, der har stået ved de forskellige planter. På nogle af dem kan vi faktisk stadig læse, hvilke planter han har haft stående i sit væksthus, siger museumsinspektøren. 

Læs også Nyt eventyrligt H.C. Andersens Hus på vej

Gustav Lotzes plantepinde. Foto: Søren Stjerne Schmidt

Lotzes Have

I 1852 købte apotekeren Gustav Lotze Løveapoteket, som dengang lå i Overgade tæt på H.C. Andersens Hus i Hans Jensens Stræde i det centrale Odense. 
I årene mellem 1853 og 1855 blev Lotzes Apotekerhave anlagt, hvor der ifølge historikere blev dyrket krydder- og lægeurter fra hele verden.
Efter Gustav Lotzes død i 1893 lå haven forsømt hen, indtil den i 1959 blev overtaget af Odense Kommune og åbnet som offentlig park.

Udgravningen af haven kan også fortælle, hvad der fandtes på stedet, før Lotzes Have blev anlagt i 1800-tallet.

- Det helt store spørgsmål bliver, om det i virkeligheden er en videreførelse af den middelalderlige hospitalshave fra Helligåndshospitalet.

- Vi håber, at vi i bunden af brønden vil kunne gå hele vejen tilbage med en naturvidenskabelig undersøgelse og få noget at vide om, hvad der har groet i middelalderen. Hvis der også har groet lægeplanter dengang, har vi linket tilbage fra Lotzes apotekerhave til Helligåndshospitalet i 1400-tallet, siger Jakob Tue Christensen.

Udgravningen af Lotzes Have er første skridt i skabelsen af et nyt H.C. Andersen-museum, der skal stå færdigt i 2020. 

Læs også 2.000 år gammelt affald skjuler hemmeligheder

07:37

Udgravningen til det nye H.C. Andersens Hus skal skaffe ny viden om den ældste del af Odense. Se hele interviewet med overinspektør ved Odense Bys Museer, Jesper Hansen.

Luk video