Ny byhave i Odense

Bor du i lejlighed uden have, eller gider du ikke bakse med en stor og uoverskuelig have, så er en byhave måske noget for dig. I dag blev de første jordlodder ved Odenses anden byhave Åhaven etableret.

Susan Dam Andersen og en lille flok haveglade mennesker er i gang med at etablere en byhave på en lille grøn plet mellem Christiansgade og Sankt Jørgens Gade midt i Odense centrum.

- Jeg skal forsøge mig med kål. Det er ikke så nemt at lave, men det vil jeg gerne prøve at gå i krig med, siger Susan dam Andersen, der er bestyrelsesmedlem og talsperson for Åhaven.

Odense Byhaver er en frivillig forening, der har fået stillet jorden til rådighed af Odense Kommune, men som selv finansierer alt hvad de skal bruge.

For en flad 50'er kan man erhverve sig et kvadratmeterbed, og så er det ellers op til en selv, hvad man vil putte i jorden - så længe det er lovligt at plante.

- Det er super hyggeligt. Jeg synes, det giver så meget mening at have hænderne i jorden og se, at det lille frø faktisk er blevet til noget, du kan spise et par måneder efter, siger Susan Dam Andersen.

Læs mere om byhaver her

Ikke kun for bymennesker

Sidste år kom den første byhave ved rådhust i centrum, men de små jordlodder er ikke kun for fra midtbyen med krukker og altankasser. Lone Nielsen bor på landet, men hun orker ikke at holde en stor have.

- hvis jeg skal lave en have, så er de jo en kilometer gange en kilometer, og jeg har som regel kun lige en time ad gangen, så det kan jeg ikke nå. Så er det lidt mere overskueligt på denne måde, siger Lone Nielsen.

På en lille time har Lone Nielsen sin minihave, der skal huse hendes kartofler.

Men en ting er havearbejdet. Det er mindst lige så vigtigt for de frivillige havefolk at have det hyggeligt sammen - på en grøn plet midt inde i byen.