Ny opgørelse på sogneniveau: Vollsmose er på vippen til yderligere nedlukning

En ny bekendtgørelse betyder, at tre kriterier skal være opfyldt, hvis et sogn fra i næste uge skal lukke skoler og gymnasier. Vollsmose Sogn er lige på vippen, siger Odenses borgmester.

De næste dage er afgørende for, om Odense-bydelen Vollsmose falder under nye retningslinjer for, om området skal lukkes yderligere ned på grund af for høje smittetal.

En ny bekendtgørelse fra sundhedsmyndighederne viser, at hvis disse tre konkrete kriterier er opfyldt, forpligtes byrådet i landets kommuner til at lukke alle grundskoler, sfo’er og klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelser i sognet:

  • Incidenstallet i et sogn overstiger 400
  • Der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de seneste syv dage
  • Positivprocent overstiger to procent


Så tæt ligger Vollsmose på vippen

For Vollsmose Sogn er alle tre kriterier tæt på at være opfyldt.

I Vollsmose Sogn ligger incidenstallet fredag på 383,8, og området ligger derfor lige på vippen til at skulle lukke yderligere ned fra i næste uge, hvor en række skoler har været lukket ned siden uge 9.

Sådan ser smittetallene ud i Vollsmose Sogn

- Meget vil være uforandret i Vollsmose. Der vil fortsat være lukket ned for skolerne. Vi følger tallene meget tæt, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, til TV 2 Fyn.

Ny måde at opgøre smittetal på

Der er tale om et paradigmeskifte i måden at opgøre incidenstal på i hele landet.

Fra i næste uge vil incidenstallene blive opgjort ud fra sogne og ikke som hidtil ud fra kommuner, og derfor vil det være muligt at lukke små lokalsamfund ned, så det ikke går ud over hele kommunen.

Den nye bekendtgørelse betyder, at skolerne i Vollsmose ikke åbner mandag som planlagt.

Og hvis Vollsmose Sogn hen over weekenden igen overstiger et incidenstal på 400, risikerer andre dele af området at lukke ned, heriblandt gymnasiet Mulernes Legatskole, som i modsætning til folkeskolerne har holdt åbent.

Borgmester: Smitten er for høj

Peter Rahbæk Juel glæder sig over, at sundhedsmyndighederne fra i næste uge vil opgøre tallene på sogneniveau, og han udelukker ikke, at der tages andre tiltag i brug for at komme smitten til livs.

- Der er ingen tvivl om, at vi hele tiden kigger i værktøjskassen. At tage kampen mod corona ned på sogneniveau i stedet for kommune er en rigtig god idé, siger borgmesteren.

Han håber dog, at det lykkedes at holde incidenstallet under 400, så man undgår yderligere nedlukning.

- Takket været en god indsats kan vi se, at incidenstallet er faldende. Det er stadig alt for højt, fastslår Peter Rahbæk Juel.

Beboere skal testes og huske isolation

De to andre kriterier - antallet af nye smittetilfælde og positivprocenten - ligger så højt, at Vollsmose Sogn risikerer nedlukning, men alle tre kriterier skal være opfyldt. De næste dage vil vise, hvordan det kommer til at se ud i Vollsmose Sogn.

Uanset hvad skal beboerne i området indstille sig på, at indsatserne med at masseteste og isolere befolkningen fortsætter.

- Beboere i Vollsmose skal indstille sig på endnu en runde med at lade sig teste. Det skal de fortsætte med. Der vil fortsat være massiv fokus på forebyggelse og isolation, siger Peter Rahbæk Juel.

Vollsmose er lukningstruet på grund af høje smittetal Fotograf: TV 2 Fyn Redigering: Maja Kærhus Jørgensen