Ny regering skal undersøge byggeskandale: - Danmark er blevet et Eldorado for økonomisk kriminelle

Partier fra begge fløje af Folketinget kræver nu svar på, hvorfor en bedrageridømt byggebagmand har kunnet undgå sanktioner efter en konkurskarantæne, fordi han har været registreret som to forskellige personer i Erhvervsstyrelsen. - Helt grotesk læsning, lyder kritikken.

Så snart den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S) formår at samle en regering og udpeger, hvilke politikere der skal have posterne som erhvervsminister og justitsminister, vil de to personer med det samme blive mødt med et krav om svar i forhold til den byggeskandale, som Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn har afdækket igennem de seneste uger.

Onsdag kunne vi afsløre, at den bedrageridømte tysker Osman Celik er fremgået som to forskellige personer i cvr-registret og derfor kunne fortsætte sit arbejde for LH Gulve og Dan Virkelyst Johansen, selvom Celik var blevet idømt konkurskarantæne. 

quote Danmark er blevet et Eldorado for økonomisk kriminelle - danskere eller udlændinge. Risikoen for at blive opdaget er meget lille, og skulle sagen endelig komme for retten, ligger straffen milevidt fra, hvad forbrydelsen ville blive takseret til i udlandet,

Preben Bang Henriksen, MF, retsordfører, Venstre

Og i dag fortæller både formanden for Konkursrådet og formanden for Danske Insolvensadvokater, at mange sager om konkurssvindel slet ikke bliver efterforsket af politiet. Samtidigt viser tal fra Danmarks Statistik næsten en seksdobling af anmeldelser om bedrageri siden år 2000, mens der modsat er sket et mindre fald i antallet af domme i samme periode.

Således er det i dag kun 2,6 procent af alle anmeldelser af bedrageri, der ender med en dom, mens tallet var over 20 procent i år 2000.

Preben Bang Henriksen, mangeårig retsordfører for Venstre, erkender, at personer, der begår økonomisk kriminalitet i Danmark, har det alt for let.

- Danmark er blevet et Eldorado for økonomisk kriminelle - danskere eller udlændinge. Risikoen for at blive opdaget er meget lille, og skulle sagen endelig komme for retten, ligger straffen milevidt fra, hvad forbrydelsen ville blive takseret til i udlandet, siger han.

Både Preben Bang Henriksen og Konservatives Mai Mercado vil kræve en redegørelse for, hvordan det kan ske, at én person står registreret som to forskellige personer i cvr-registret – tilsyneladende ved et simpelt skift af personens hjemmeadresse i udlandet.

- Det har været helt grotesk læsning, og hvis det viser sig, at der er et hul i kontrollen, skal det selvfølgelig lukkes hurtigst muligt. Det må vi følge op på, så snart at der sidder en ny regering, siger Mai Mercado.

- Der kan næppe være tvivl om, at Erhvervsstyrelsen ganske enkelt har begået en fejl, hvilket man, så vidt jeg kan se, også erkender. Jeg afventer derfor en nærmere redegørelse herfor og vil bede den kommende Erhvervsministeren drage omsorg for, at den tilgår Folketingets erhvervsudvalg, siger Preben Bang Henriksen, der samtidigt undrer sig over, at LH Gulve og Dan Virkelyst Johansen ikke har reageret på advarslerne om Osman Celik, men modsat er fortsat med at bruge tyskerens danske firmaer som underentreprenør.

- Karantæneregistrering eller ej er det efter min opfattelse højest besynderligt, at den pågældende person kan blive involveret i nye og store byggerier med velrenommerede samarbejdspartnere, der nok kunne have udført et baggrundstjek på mange andre måder, siger han.

Sæt hårdt mod hårdt

Karsten Hønge (SF) mener, at sagen viser, hvorfor der er behov for en generel oprustning af indsatsen mod social dumping, hvor virksomheder med kulsort økonomi, kummerlige arbejdsvilkår og snyd af myndighederne kan underbyde lovlydige virksomheder, og hvor hovedentreprenører kan frasige sig ansvaret for lovbrud hos deres underentreprenører.

quote Lige præcis i forhold til økonomisk kriminalitet har man at gøre med mennesker, der spekulerer i, hvordan de kan snyde og måler og vejer risikoen for, at de kan blive fanget og straffet for det

Pelle Dragsted, Enhedslisten

- Sagen viser med al tydelighed, at hele kampen mod social dumping skal oprustes i en fart. Social dumping er som ukrudt, der finder vej gennem det mindste mellemrum mellem fliserne, selvom vi har troet, at vi har lagt dem tæt op ad hinanden. Når sådan en sag her kommer frem, står vi tilbage og tænker, hvordan det nu kunne lade sig gøre. Men virksomheder, der udfører social dumping, finder hele tiden nye veje, fordi der er så mange millioner at tjene på det, siger Karsten Hønge, der heller ikke er i tvivl om, at en kommende minister eller flere af slagsen vil blive afkrævet svar om afdækningen af byggeskandalen fra Odense.

- Så snart landet har en politisk ledelse, vil denne her sag blive rejst. Det er der ingen tvivl om, siger Karsten Hønge.

Konservative og Enhedslisten er uenige om mange ting. Det gælder dog ikke sagen fra Odense, hvor begge partier mener, at man bør kigge på strafferammerne for den type økonomisk kriminalitet, som sagen har afdækket.

- Normalt går vi sådan set ikke ind for højere strafferammer, fordi det ikke rigtigt løser noget i forhold til forbrydelser, der bliver begået i affekt. Men lige præcis i forhold til økonomisk kriminalitet har man at gøre med mennesker, der spekulerer i, hvordan de kan snyde og måler og vejer risikoen for, at de kan blive fanget og straffet for det, siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten, mens Karsten Hønge peger på, at han vil rejse diskussionen om højere straffe for økonomisk kriminalitet i kredsen bag politiforliget.

Justitsminister må kigge på den konkrete sag

Fyns Politi har på grund af tavshedspligten afvist at oplyse, om man på noget tidspunkt har foretaget en egentlig efterforskning, efter at Osman Celik allerede for flere år siden blev meldt til politiet.

Den afvisning vil Preben Bang Henriksen dog ikke acceptere:

- Jeg vil selvfølgelig bede den kommende Justitsminister om en redegørelse for efterforskningen i den konkrete sag.