I det fynske folks tjeneste

Ny teknologi: Kameraer skal tælle eventgæster

Nu skal det være slut med gætterier og ukvalificerede bud på hvor mange besøgende, der har været til festivaler og events i Odense.

I november sidste år slog kommunen i en rapport fast, at H.C. Andersen Festivals med 134.481 gæster var en succes og en særdeles god forretning for byen. Besøgstallet var opgjort på baggrund af tilbagemeldinger fra de deltagende kunstnere, og den metode blev kritiseret for at være upålidelig.

- Kunstnerne har ingen interesse i at tale interessen for dem selv ned, og hvis du stiller 10 mennnesker op og beder om en vurdering af hvor mange der er, vil du få meget forskellige tal. Det kan man dybest set ikke sige noget om, og alligvel kommer det med i en rapport, sagde Morten Skovsgaard, ekspert i metode og analyse ved Center for journalistik på SDU til TV 2/FYN i august sidste år.

Odense Kommune har tilsyneladende taget kritikken til sig, og vil nu indføre en ny teknologi, der mere præcist skal fastslå, hvor mange gæster en festival eller event har. 

Borgmesterforvaltningen har fået udviklet en ny teknologi, der med opsatte kameraer strategiske stederi gaderne i Odense kan fastslå besøgstallene.

Kameraerne tager et billede af et udsnit af en gågade og beregner selv, hvor mange mennesker, der er i billedet på et bestemt tidspunkt. Resultaterne fra optællingen skal bruges sammen med andre målemetoder og give kommunen og arrangørerne et mere præcist billede af, hvor mange gæster et arrangement har.

Ikke overvågning
I følge borgmesterforvaltningen er der ikke tale om overvågning, da opløsningen i billedet er meget lav, og derfor kan ingen mennesker genkendes. Materialet bliver desuden øjeblikketligt slettet, når antallet af gæster er beregnet.

Borgmesterforvaltningens jurister vurderer, at den nye teknologi ikke er strid med persondataloven, da der ikke er tale om overvågning, som i følge tv-overvågningsloven ikke er lovligt.

Den nye teknologi skal testet i løbet af forsommeren og være klar til de mange events og festivaler i august. Planen er, at teknologien også kan bruges til trafikmålinger og udbredes til andre fynske kommuner.

Økonomiudvalget i Odense Kommune skal tage stilling til, om den nye teknologi skal indføres på deres møde onsdag.

 

03:52

Odense Kommunes rapport over egne investeringer i events er useriøs.Sådan lyder kritiken fra flere steder i dag,

Luk video