Nye skuespillere klar til de skrå brædder

Hvis du har lyst til at opleve fremtidens stjerner på de skrå brædder, så er muligheden der lørdag.

Skuespillerskolens afgangselever i Odense holder nemlig afgangsforestilling på Teater Momentum

TV 2/FYN var med til de sidste prøver på Shakespeares Hellig Trekonger.

- Jeg synes, det er et godt punktum, denne forestilling. Vi får et godt afsæt til at komme ud i den virkelige verden, i branchen som vi kalder den, siger afgangselev Betina Nydal fra Skuespillerskolen i Odense.

Eleverne har brugt de sidste fire år på at uddanne sig, og nu er de flyveklar.

- Jeg føler mig tit ikke klar til at komme ud, men samtidig er jeg sgu også klar til at komme ud, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt, der også er afgangselev fra Odense.

Instruktør Kasper Schjødt nyder at arbejde med de næsten færdige skuespillere.

- Det er jo ret vidunderligt, fordi der er masser af engagement, og man kan mærke at de nu har fire års skolegang bag sig og har lyst til at vise hele verden, hvad det er de kan, siger han.

Hård kamp om pladserne

Det er mere populært end nogensinde at søge ind på skuespillerskolerne. Hver skole i Aarhus, Odense og København tager otte elever ind om året. Sidste år søgte 918 personer ind.

- Vi skal nok ikke underkende, at der er en afsmitning fra alle de her talentshows, som kører i tv, og det er også vores fordel, fordi der er flere, der kommer ud af busken, siger Peder Dahlgaard, leder af Skuespillerskolen i Odense.

Kun ganske få kan leve af at være skuespillere i Danmark. Der er kun omkring 100 faste job på landsplan, så 90 procent af de danske skuespillere arbejder freelance og strikker deres arbejdsliv sammen af mange forskellige typer job.

- Der er et buzzword, der hedder forandringsparathed, og er der noget, skuespillere skal være, så er det i hvert fald forandringsparate. Dels fordi vilkårene for at skabe teater hele tiden ændrer sig, men også fordi der er så mange forskellige slags job. Mange skuespillere har måske 10, 12, 15 arbejdsgivere i løbet af et år, siger Peder Dahlgaard.

Tro på fremtiden

- Man bliver sgu nødt til at håbe.. Jeg tror, vi allesammen bliver nødt til at håbe på, at vi klarer den, at vi kan leve af det, for ellers tror jeg det ville være enormt svært at tage sådan en uddannelse, hvis man tænker, jeg klarer den ikke fra starten, ikke. Og jeg har det sådan, at jeg synes, at alle mennesker i verden burde tage denne uddannelse. Også selvom de ikke vil være skuespillere, fordi der er noget om den måde man arbejder både med kroppen og sig selv på og lærer at grounde sig selv. I alle situationer som menneske, synes jeg det er en helt perfekt uddannelse, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Jeg er enig, siger Betina Nydal.