Nysgerrige pingviner: Nu får dyrene kunst i burene

Nu rykker skulpturudstillingen 'Becoming Human' ind til dyrene i Odense Zoo. Det er en udfordring til både publikum og kunstnere.

Kunstner Jakob Kolding bakser med nogle store billeder for at få dem ind gennem lågen til pingvingrotten. Og han har brug for hjælp, for ellers løber de nysgerrige pingviner ud.

Pingvinerne er ikke vant til at have kunstnere indenfor, men Jakob Kolding er også på udebane med en kunstudstilling blandt levende dyr.

- Først tænkte jeg, om det kunne fungere. På den anden side kan man som kunstner lave nogle projekter, som man aldrig ville kunne lave andre steder, siger han.

Skulpturudstillingen 'Becoming Human' er arrangeret af Odense Bys Kunstfond, der traditionelt har holdt skulpturudstillinger i byens parker. Nu er den for første gang rykket ind bag tremmerne i Odense Zoo og sætter forholdet mellem mennesker og dyr på dagsordenen.

Kunstner Jakob Kolding.
Kunstner Jakob Kolding.
Foto: Morten Albek

- Vi synes, det er sjovt at kombinere dyr og kunst. Og det bliver spændende at se, hvordan publikum reagerer på det, siger kunstfondens formand, Anders W. Berthelsen.

13 kunstnere fra ind- og udland har leveret værker til udstillingen. Nogle færdige, andre bliver til på stedet.

Da Jakob Kolding var på researchtur i zoo, fik han øje på en helt almindelig gråsurv. Den var der naturligt nok ingen gæster, der tog notits af, men da opstod idéen til hans værk.

- Jeg tænkte, at hvis jeg sætter en gråspurv ind, møder gråspurvene og pingvinerne hinanden, og de er normalt ikke i samme verden. Så begynder man at tænke 'hvem er egentlig gæst hos hvem?' Er gråspurvene på besøg hos pingvinerne på Antarktis eller pingvinerne på besøg hos gråspurvene i Odense, forklarer Jakob Kolding.

Hans værk voksede derfra, hvor en lang række figurer trigger spørgsmålet, hvem der er et fremmedelement hos hvem.

Kunstner Sif Itona Westerberg har installeret sine skulpturer hos dødningehovedaberne. En række menneskelige legemsdele har fået slangeformer og kryber rundt i skovbunden.

Skulptur af Sif Itona Westerberg på udstillingen 'Becoming Human' i Odense Zoo.
Skulptur af Sif Itona Westerberg på udstillingen 'Becoming Human' i Odense Zoo.
Foto: Morten Albek

- Det er mennesket reduceret og opbrudt til de her væsener i sig selv. Frigjort fra den her helhedstanke om, hvad mennesket er. Fordi hele den her udstilling 'Becoming Human' er jo vildt interessant, idet den stiller spørgsmålstegn ved, hvad det egentlig er, der adskiller os fra dyr. Og hvor adskillelsen begynder og slutter, fortæller Sif Itona Westerberg.

Offentlig kunst - nu mod betaling

Odense Bys Kunstfond har ved de seneste udstillinger i midten af byen været udsat for en del hærværk mod skulpturerne, men da kunsten denne gang er bag tremmer, skulle det gerne være slut.

Til gengæld betyder det, at udstillingen ikke længere er gratis at besøge, for kun Zoos gæster har adgang til kunsten. Men det bekymrer ikke kunstfondens formand.

- Jeg synes, vi skal se positivt på det, og sige, at nu får publikum i zoo en oplevelse oveni, siger Anders W. Berthelsen.

Odense Zoo ser også udstillingen som noget ekstra til publikum.

- Det er nogle gode oplevelser til en hel dag for alle de mennesker, der kommer. Mange kommer selvfølgelig for at opleve den zoologiske have, men vi håber også, at der kommer rigtig mange, som har lyst til at opleve den her vandring gennem haven, hvor man fokuserer på de kunstneriske elementer, siger direktør Jens Odgaard Olssson.

Udstillingen 'Becoming Human' åbnes officielt af Odense Zoos protektor, Grevinde Alexandra, lørdag klokken 13. Derefter kan udstillingen ses frem til 3. september. 

 
Fotograf: Morten Albek

Oversigt

    Oversigt