Nyt kloakanlæg ruster Odense mod oversvømmelser

Regn i stride strømme betyder ikke noget i Odense. Som en af landets få kommuner har Odense investeret massivt i kloaknettet - og tirsdag kunne vandselskabet tage sin seneste og største kloakinvestering i brug.

Otte meter under jorden lige vest for Odense Havn på Gammelsø 40 ligger Danmarks mest moderne og kraftigste pumpestation.

- Pumpestationen er hjertet af det store kloakprojekt, vi har udført i Odense. Vi samler alt vandet, der løber fra byen og Tarup, siger Hans Jørgen Jensen, der er afdelingschef i firmaet Arkil, der har stået for projektet.

Færre oversvømmelser

Ingeniørerne og entreprenørerne har arbejdet på det nye anlæg i fire år, og tirsdag blev anlægget officielt indviet.

Udover pumpestationen består anlægget af næsten to kilomter rør på to en halv meters tykkelse - rør der blandt andet går direkte under Åløkkeskoven. Det gigantiske entreprenørarbejde betyder, at store områder omkring Havnen, Tarup og det centrale Odense nu står bedre rustet mod oversvømmelser.

- Man kan aldrig give en garanti, men det vi kan garantere er, at frekvensen af oversvømmelser bliver mindre, det bliver mere sjældent at man ser den slags ting, siger direktøren for Odense Vandselskab, Anders Bækgaard.

Odense langt fremme

Anlægget har kostet 200 millioner kroner og er det dyreste og største projekt i Odense Vandselskabs historie.

- Det her projekt er et led i en stor investeirngsplan, hvor vi skal se på  hvordan vi håndtere regnvand og det her er bare en brik i mange projekter, siger Anders Bækgaard.

Vandselskabet har allerede etableret kloakanlæg rustet til oversvømmelser og klimaforandringer flere steder i byen - blandt andet ved Munkedammen, i Skt. Klemmens, Birkum, Havnen og Tarup. Og de kommende går gravearbejdet i gang i blandt andet Dalum og Dyrup.

- Nogle kommuner er kommet godt med, men Odense er meget langt fremm og der er store investeringer på vej, lyder det fra Leif Winther fra Cowi A/S.

En grønnere by

I gennemsnit investerer landets kommuner fire kroner pr kubikmeter spildevand. I Odense bliver der brugt 16 kroner for hver kubikmeter spildevand.

- I mange andre byer vil man se oversvømmelser men det vil man ikke se i det her område i odense mere, siger Leif Winther.

- Vi håber at vi kan lave en regnvandsløsning så vi får et odense der er grønt og dejlig at bo i, slutter Anders Bækgaard.

Læs mere om Odense Vandselskab

Oversigt

    Oversigt