Nyt valgforbund i Odense: Her er partierne, der kan trække mandater fra blå blok

Fem partier har i dag valgt at gå uden om Venstre og Konservative i blå blok og har startet deres eget valgforbund. Det kan mindske stemmespildet og øge chancen for nye partier i byrådet efter kommunalvalget.

Andreas Møller fra Nye Borgerlige kaldte det et "nybrud i odenseansk politik", da han i dag stillede sig frem på Odense Rådhus med et papir i hånden og fire andre politikere ved sin side.  

Spidskandidaten kunne nemlig meddele, at partiet sammen med Liberal Alliance, Johnny Killerups Liberaterne, De lokalnationale og Nyt Odense har indgået aftale om et nyt valgforbund. 

Det nye forbund kan betyde et minimeret stemmespild for partierne, og dermed en øget mulighed for mandater ved kommunalvalget den 16. november. 

Hos Andreas Møller var begejstringen over det nye samarbejde tydelig at spore. Han melder sig selv og partiet klar til at tage et nyt ansvar i byrådet, hvis vælgerne stemmer dem ind.

- Den her aftaler bevidner, at der er ny politisk virkelighed i Odense. Jeg er stolt over, at vi i fællesskab har vist det her politiske håndværk, og at vi har kunne strikke et valgforbund sammen med fem partier, siger Andreas Møller og fortsætter.

- Vi står stærkest nu efter den 16. november med det her valgforbund.

Et spørgsmål om kompromis

De fem partier er gået sammen, fordi de mener, at der trænger til nytækning og modernisering i Odense byråd. Man er dog ikke nødvendigvis enige om alt fortæller Johnny Killerup, der har valgt at stille op under sin egen liste efter, at han måtte ende sin politiske karriere i Venstre

Partierne vil, ligesom i andre politiske sammenhæng, skulle finde en gylden middelvej, forklarer han.

- Det er ikke et spørgsmål om, at vi skal være enige om alt. Det skal man i øvrigt heller ikke i byrådet. Jeg er da enig med Venstre i meget. Der er også noget i Socialdemokratiet, det kan være relevant. Nye Borgerlige har noget spændende, og Liberal Alliance har en fed økonomisk politik. Så den der balance i tingene. Jeg har min profil, min kant og min politik, og så skal man selvfølgelig finde kompromiser.

Johnny Killerup vil blandt andet gøre op med den nuværende politik i byrådet ved at indføre mere borgerstyring i kommunen. Han vil desuden have flere udvalg og råd styret af folk med praktisk erfaring fra forskellige områder. 

Den nyslåede partiformand er ikke et sekund i tvivl om, at en ny dagsorden i byrådet er på vej med det nye valgforbund. 

- Nu kommer der folk, som tør at sætte borgerne først og som tør at sige, at vi skal have nytænkning og modernisering i byrådet, siger han. 

Udover det nye borgerlige valgforbund har Enhedslisten, Alternativet og Veganerpartier tidligere indgået et valgforbund.