Nyt valgforbund på plads i rød blok

Tre partier i Odense byråd er gået sammen i et nyt valgforbund, som skal hjælpe med at stemmer ikke går til spilde ved det kommende kommunalvalg.

Socialdemokratiet, SF og De Radikale i Odense Kommune har søndag præsenteret et nyt valgforbund til det kommende kommunalvalg i november. 

Partierne har arbejdet tæt sammen i den igangværende valgperiode, og håber med valgfundet at det kan fortsætte efter valget, når odenseanerne har sat deres kryds på stemmesedlen. 

- Det gode samarbejde vil vi gerne fortsætte med, og derfor er det naturligt for os at indgå et valgforbund, siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S).

Valgforbundet skal være med til at mindske stemmespild ved valget. Så en stemme på SF vil også være en stemme på De Radikale og Socialdemokratiet - og omvendt. 

Det betyder eksempelvis, at hvis et parti ikke får nok stemmer til et mandat, kan stemmerne gå videre og sikre et mandat til et af partierne. 

- I denne byrådsperiode har vi tre partier stået bag alle væsentlige beslutninger om Odense. Vi har sammen forsvaret dem og gennemført dem, også når det blev svært, siger Susanne Crawley (R).

For hende er der stadig mange ting, der skal opnås. Blandt andet at flere skal i job, folkeskolen skal have en opgradering og erhvervslivet skal gribe den grønne omstilling. 

- Alt det vil vi gerne gøre sammen, og vi har vist, at vi kan det og tør det. Alt det skal Radikale stemmer arbejde for, siger hun.

Hvorfor indgår man valgforbund?

Snakker sammen som de første

Socialdemokratiet, SF og De Radikale indgik i også et valgforbund ved seneste kommunalvalg i 2017, hvor Enhedslisten og Alternativet dengang også var med. 

Peter Rahbæk Juel blev jo som bekendt borgmester, mens SF og De Radikale fik rådmandsposter. Men borgmesteren vil ikke svare på, om der er indgået en aftale om sådan en fordeling efter valget?

Er der indgået konstitueringsaftaler på forhånd med eksempelvis rådmandsposter til Susanne Crawley (R) og Brian Dybro (SF)?

- Det, vi har aftalt, er, at vi mødes som de første, når stemmerne er talt op. Det finder jeg naturligt, når vi har et valgforbund, og vi har det gode samarbejde med hinanden. Og så tager vi den samtale derfra, fortæller Peter Rahbæk Juel.

Med det nye valgforbund er der nu indgået tre valgforbund i Odense til kommunalvalget den. 16. november. 

Enhedslisten, Alternativet og Veganerpartier har lavet et valgforbund, mens fem borgelige partier bestående af Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Johnny Killerups Liberaterne, De lokalnationale og Nyt Odense, også har indgået et valgforbund.