Vil undgå trafikdrab: Odense bygger passager for oddere, der frygter broer

Nogle oddere er bange for at svømme under broer, og det koster dyreliv i trafikken. Derfor bygger Odense nye passager til dem.

Det er skræmmende for en del oddere at svømme under broer, og derfor vælger nogle af dyrene i stedet at krydse broen via vejen.

Men den farlige færd koster hvert år mellem 30 og 40 odderliv i trafikken på landsplan, og det vil Odense Kommune gøre noget ved.

Kommunen bygger små passager af store sten under broerne, så odderne kan komme forbi broen uden at skulle svømme eller over en trafikeret vej. 

- Der er et eller andet ved broerne, som gør dem utrygge. Om det er mørket og den fornemmelse af at komme ind i et aflukke, ved vi ikke, siger Knud Søndergaard, der er funktionsleder i Odense Kommune.

Uanset hvad det er, odderne ikke kan lide ved broer, sætter de livet på spil ved at gå over. 

Anlagt odderpassage

Odderen er et truet dyr, som er beskytet af EU's naturdirektiver, og som Odense Kommune har en interesse for både at beskytte og udbrede.

quote Det, vi ved, fra dem som har en særlig stor viden om oddere, er, at denne type passage virker.

Knud Søndergaard, funktionsleder, Odense Kommune

- Odderen er et meget sky dyr. Det er primært aktivt om natten, så det er ikke et dyr, man ser i det daglige, siger Knud Søndergaard.

Den første passage er blevet anlagt i Borreby Møllebæk, der grænser op til Assens Kommune, og det er Jane Jegind (V), der er rådmand i By- og Kulturforvaltningen, glad for. 

- Vi skal passe godt på vores natur og dyreliv i Odense. Odderen var i mange år truet på Fyn og i resten af Danmark, men den er heldigvis i fremgang igen, siger hun i en pressemeddelelse.

Odderen i Danmark

Hver passage koster i omegnen af 10-15.000 kroner at etablere, men det er ifølge Knud Søndergaard en lille pris at betale for at give odderen bedre vilkår. 

- Det, vi ved, fra dem som har en særlig stor viden om oddere, er, at denne type passage virker.

Tænkes ind i fremtidige projekter

Knud Søndergaard er funktionsleder i Odense Kommune, og ifølge ham bliver odderne fremover tænkt ind i alle projekter, der har med broer og vandløb i Odense at gøre.

- Odderen er en af vores truede arter, og i Odense Kommune er den udpeget til en af de arter, vi skal passe særligt godt på og fremme levebetingelserne på.

Indsatsen for oddere fokuserer særligt på Odense Å og vandløbene op til åen. Kommunen gennemgår området og ser, om der er steder, der er særligt farlige for odderen.

- Hvis der er det, prioriterer vi dem, og så laver vi odderpassager ved de mest kritiske steder.

Sådan ser den nye passage Borrebæk Mølleby ud.
Sådan ser den nye passage Borrebæk Mølleby ud.
Foto: HedeDanmark

- Vi håber, at vi får flere oddere, og at odderen vil brede sig til andre fynske vandløb, hvis den får nogle rigtig gode betingelser, siger han.

Oddere er nataktive dyr, der i dagtimerne helst opholder sig på afstand af mennesker. Om natten svømmer den ud og jager fisk som eksempelvis aborrer, ål og karper.

Det er ikke første gang, der bygges for at hjælpe dyrene. I 2008 blev en såkaldt faunabro over Svendborgsundmotorvejen indviet. Prisen for broen, der var særligt tiltænkt den truede hasselmus, lød på 18 millioner kroner.

Der har dog ikke været nogen håndfaste beviser på, at den nataktive mus bruger broen til at krydse motorvejen.

Hver passage koster 10-15.000 kroner at etablere, men det er ifølge Knud Søndergaard en lille pris at betale for at give odderen bedre vilkår for at overleve.

Oversigt

    Oversigt