Odense Å har den højeste vandstand i 80 år, men der er uenighed om årsagen

Der er lige nu den højeste vandstand i Odense Å siden 1941. Der er dog uenighed om, hvorvidt det skyldes den massive regn, eller fordi man har fjernet en opstemning ved Dalum.

I Odense Å er der på nuværende tidspunkt den højeste vandstand i mere end 80 år. 

Hvis man går en tur langs Skovsøen ved Odense Å, så kan man blive overrasket af større vandmængder på stierne.

Men det kommer derimod ikke som en overraskelse for fysiker og civilingeniør Peter Friis Touborg. Han var nemlig en af kritikerne, da man fjernede opstemningen af Odense Å nær Dalum Papirfabrik. 

En opstemning er en slags dæmning. I Dalum har været sådan en opstemning i omkring 800 år. Den blev dog fjernet i 2020.

Peter Friis Touborg mener, at den høje vandstand i Odense er et direkte resultat af den manglende opstemning i Dalum.

Voldsom regn

Men det er Jan Hald Kjeldsen, der er landinspektør i Odense kommune uenig i. Han mener, at vandstaden skyldes den ekstreme nedbør, og det ville opstemningen i Dalum hverken kunne have gjort fra eller til. 

- Når åen er fyldt, så løber vandet ind over engene. Det er der ikke ændret på, fordi opstemningen er fjernet. Det har vi også haft to konsulentfirmaer til at beregne for os, siger Jan Hald Kjeldsen, landinspektør i Odense og fortsætter:

- Og situationen i dag viser, at de havde ret i disse beregninger. Det er engene som stadig bliver oversvømmede, mens der ikke er kommet en flodbølge ned i gennem Odense by. 

Manglende opstemning 

Sådan ser Peter Friis Touborg ikke på det. Han har målt vandstanden ved Søparken i det sydlige Odense, hvor vandet før flød hen til et engområde, når der var store mængder nedbør.

I Søparken er vandstanden 40 centimeter lavere end sidste gang, der kom store regnmængder. Dengang var der en opstemning i Dalum. 

- Hvor er det vand så blevet af? Jamen det flyder rundt inde i Odense, siger fysiker og civilingeniør Peter Friis Touborg. 

- Når man har fjernet opstemningen, så kan man roligt regne med, at der kommer oversvømmelser inde i Odense med jævne mellemrum, siger han.

Vandets "bufferzone" er altså blevet flyttet fra engområdet ved Søparken til inde i Odense by, forklarer han. 

Modsat mener Odense Kommune ikke, at den manglende opstemning har betydning for de høje vandstande nær eksempelvis Skovsøen. 

- Det der er foretaget i Dalum har ikke noget med den høje vandstand at gøre. Det har en lille lokal betydning. Men det har ikke noget at gøre med, hvor meget vand vi har nede i byen, mener Jan Hald Kjeldsen. 

Oversigt

    Oversigt