I det fynske folks tjeneste

Odense bliver valgets slagmark

Odense er det kommende kommunalvalgs helt store, landspolitiske slagmark. Det siger både en valgforsker og flere politikere til TV 2/FYN.

02:01

Kampen om magten i Odense har landspolitisk betydning.

1 af 2

Professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet fortæller, at Odense er "en vigtig" by i kommunalvalgkampen.
- Det bliver den nationale kampplads under valgkampen, siger han til TV 2/FYN.

Kasper Møller Hansen mener, at Odense reelt er den eneste af de fire store byer, som Socialdemokraterne ikke på forhånd synes sikre på at vinde. I København, Århus og Ålborg ligger det til en socialdemokratisk sejr, men i Odense er det usikkert, hvem der vinder.

Kæmpe fjer i hatten for S

Socialdemokraterne har svoret, at de vil vinde alle de fire store byer, og derfor vil det ifølge Kasper Møller Hansen blive betragtet som et landspolitisk nederlag, hvis Anker Boye (S) ikke vinder borgmesterduellen i Odense mod sin rival, den nuværende borgmester Jan Boye (K).

Og Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen, fortæller, at Odense er en meget vigtig by i valgkampen.
- Det vil blive betragtet som en kæmpe fjer i hatten for os, hvis vi kan vinde Odense, siger han til TV 2/FYN.

Odense er en by, som Socialdemokraterne betragter som en "swing"-by - med reference til det amerikanske valg, hvor man bruger betegnelsen "swing"-stater om de stater, der er på vippen, og som kan gøre en afgørende forskel.
- Vi ved, at Odense er en by, hvor de borgerlige meget gerne vil slå os, siger Carsten Hansen.

Hos De Konservative forventer den fungerende gruppeformand Tom Behnke et hårdt opgør.
- Der er ingen tvivl om, at vi får hård kamp til stregen i Odense, som er en by, som Socialdemokraterne vil gå langt for at vinde. Og Odense vil blive stedet, som man både før og efter valget vil fokusere på, siger han til TV 2/FYN.

Han mener, at det er "en torn i øjet" på Socialdemokraterne, at Jan Boye ved sidste valg tog borgmesterposten.

En landspolitisk slagmark

SFs gruppeformand Ole Sohn er enig i vurderingen, og han kalder Odense for en "landspolitisk slagmark". Han vurderer, at det kan blive afgørende, om den røde blok i de fire store byer vinder samlet "4-0" eller kun "3-1".

- Jeg ret sikker på, at hvis Jan Boye forbliver borgmester, vil regeringen sige, at det er en landspolitisk sejr for dem. Men hvis Anker Boye vinder, vil det blive udråbt som en socialdemokratisk sejr, fortæller Ole Sohn til TV 2/FYN.

Professor Kasper Møller Hansen forventer, at adskillige kendte landspolitikere vil valfarte til Odense for at støtte de lokale kandidater i jagten på magten. De Konservatives partileder Lene Espersen og klimaminister Connie Hedegaard har allerede været på besøg i Odense for at bakke Jan Boye op, Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt har planlagt to besøg i byen, og SFs Villy Søvndal har også for nylig besøgt byen - og har planlagt endnu et besøg.

Tom Behnke vil ikke ud med, hvad De Konservative har af planer for valgkampen i Odense, men han lægger ikke skjul på, at byen har en høj prioritet.
- Det er klart, at folketingsmedlemmer og ministre vil hjælpe til dér, hvor de kan. Og der er nogle steder, at det er mere nødvendigt. Og Odense er helt klart én af de kommuner, vi holder særligt øje med, forklarer han overfor TV 2/FYN.