I det fynske folks tjeneste

Odense brænder millionbeløb af på Odeon-fest

Når Odense fejrer Odeon i den kommende uge, bliver det med et væld af aktiviteter. Men prisen følger med. 4,5 millioner kroner tages op af kommunekassen.

Melanie C er et af de helt store trækplastre, når Odeon skal fejres i den kommende uge. Foto: Pressefoto

Odense har fået sit musik- og teaterhus, Odeon, der blev åbnet officielt i marts. Men den store folkefest har man udskudt til nu, hvor aktiviteterne står i kø.

Lørdag d. 29. april skydes det hele i gang med folkemusikfestival og den internationale stjerne Melanie C. Og så går det ellers derudad hele ugen med dukketeater, teaterfestival, Tartelet-bingo-banko og meget mere. Den amerikanske komponist Jeff Beal opfører musikken fra House of Cards sammen med Odense Symfoniorkester, og så kulminerer det hele d. 5. maj, hvor dronningen er til stede ved et stort gallashow. Hele programmet kan ses på Odeons hjemmeside.

Men festen kan også mærkes på kommunekassen. 4,5 millioner kroner koster den, og det er for mange penge, mener Venstres by- og kulturrådmand, Jane Jegind.

- Selvfølgelig skal vi fejre Odeon, men jeg havde gerne set, at det havde været for et væsentligt mindre beløb. Og så kunne vi bruge de øvrige millioner på vores folkeskoler, der jo i den grad har behov for penge, siger Jane Jegind.

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) mener, at Odense Kommune bruger for mange penge på at fejre Odeon. Foto: Christoffer Laubel

Venstre stemte imod at afsætte det store beløb til fejringen, men et flertal i byrådet vedtog det.

Udgiften er fordelt sådan, at 3 millioner kroner kommer fra borgmesterforvaltningen og 1,5 millioner kroner fra By- og Kulturforvaltningen.

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener, det samlede beløb er passende.

- Det er en ret stor begivenhed, at vi åbner den næststørste scene i Danmark efter Operaen. Det skal fejres med et brag, for vi har jo ikke bygget Odeon for at holde den hemmelig. Det er også det niveau, som By- og kulturforvaltningens fagfolk har skønnet, var det rette niveau til en fejring. Det er vigtigt, vi tør satse - også når vi skal fejre, siger borgmesteren.

Svagt billetsalg

Da budgettet blev vedtaget politisk, lød det oprindeligt på 6,5 millioner kroner, hvoraf de 2 millioner skulle komme ind gennem billetsalg. Men det tal er siden justeret betragteligt.

Odense Symfoniorkesters musikchef, Finn Schumacker, har fået ansvaret for fejringen og for at budgettet holder. Han har løbende kunnet holde øje med billetsalget, og det har ikke været prangende.

- Vi kunne godt have solgt nogle flere på nuværende tidspunkt, men vi er stadig i gang. Og der er stor opmærksomhed på vores arrangementer på de sociale netværk, så vi sælger billetter helt frem til der er koncert og håber, at vi får rigtig mange mennesker ind, siger Finn Schumacker.

Budgettet er nu tilpasset, så Finn Schumacker forventer et billetsalg for 500.000 kroner. Hvis det holder, løber fejringen op i et samlet budget på 5 millioner kroner.

Finn Schumacker er ansvarlig for planlægningen af ugen, hvor Odense fejrer Odeon. Foto: Morten Albek

Det kan vise sig at blive en regulær folkefest med de mange gratis aktiviteter i Odeon i den kommende uge, men interessen for de betalte arrangementer kan blive mere afdæmpet.

To dage før koncerten med den højtprofilerede Melanie C, kontrollerede TV 2/FYN billetsalget, ganske enkelt ved at tælle de ledige pladser i salen hos Ticketmaster. Da var kun 683 af sæderne i den store sal med 1740 pladser optaget, og dermed kunne det give udsigt til en halvfuld sal. 

Hvad de besatte pladser angår, har en stor del af dem ifølge TV 2/FYNs oplysninger været givet væk som gratis billetter til politikere og samarbejdspartnere. Det er altså ikke på topnavnet Melanie C, man skal forvente at få de store billetindtægter hjem.

Finn Schumacker er dog fortrøstningsfuld. Han er sikker på, at budgettet nok skal holde, og at festen opfylder det primære formål: At vise Odenses borgere, hvad Odeon kan.

- Det her er deres hus, og der foregår noget for dem. Det er det, vi gerne vil vise med den her uge.

02:29 Luk video

Herunder kan du se Melanie C's seneste musikvideo, der kun er få dage gammel. Den er til nummeret 'Hold On' og vil sikkert også kunne opleves live i Odeon lørdag.

Hold On - Melanie C ft. Alex Francis (Music Video)